eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A NATO-légierő parancsnoka felkereste a baltikumi légtérellenőrző missziót

Elismerően nyilatkozott a lengyel és francia pilótáknak a NATO balti légtérellenőrző missziója keretében zajló együttműködéséről Frank Gorenc tábornok, a NATO légierejének parancsnoka csütörtökön az észak-lengyelországi Malborkban.

Az amerikai tábornok megtekintette a malborki 22. lengyel harcászati légitámaszpontot, s kijelentette, hogy a misszió célja mindenekelőtt a biztonságérzet növelése Litvániában, Lettországban és Észtországban.

A balti országok felett járőröző repülőgépek számát a korábbi 4-ről 20-ra növelték - mondta el, hangsúlyozva, hogy a gépek számának növelése kifejezetten defenzív jellegű. "Meg akartuk mutatni, hogy összetartunk, hogy a kollektív védelem a NATO küldetésének a lényege. Ez sikerült" - mondta.

A vendéget kísérő Jan Sliwka tábornok, a lengyel légierő felügyelője kiemelte, hogy első alkalommal indították a légtérellenőrző műveletet egy lengyelországi bázisról.

NATO-tisztsége mellett Frank Gorenc egyben az Európában állomásozó amerikai légierő parancsnoka is. Lengyelországba a németországi Ramsteinből érkezett.

A Baltic Air Policing eddigi misszióiban már a NATO-tagországok fele, 14 állam vett részt. A lengyelek most negyedszer működnek együtt a műveletben. Magyarország Olaszországgal együtt 2015-ben vesz részt először a misszióban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×