eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tóbiás József: égető szükség van egy baloldali pártra

Helyi civil szervezetek támogatására is kész az MSZP az önkormányzati választáson - mondta az InfoRádió Aréna című műsorábanTóbiás József, a párt elnökségéért induló szocialista politikus.

Az MSZP egy hónapon elül bemutatja jelöltjeit az önkormányzati választásra - mondta Tóbiás József, az MSZP parlamenti frakciójának megbízott vezetője az Inforádió Aréna című műsorában. Az őszi választásra készülve helyi együttműködések kialakítására bíztatja szervezeteit a párt országos választási bizottsága - mondta a politikus.

"Ugyanis az önkormányzati választásnak az egyik legfontosabb célja, hogy helyi ügyekről szóljon. Rengeteg olyan civil közösség van, amelyeknek nagyon jó jelöltjeik vannak, a szocialista párt tudja ezeket támogatni."

A fővárosi közgyűlés átalakítása miatt Tóbiás József szerint elvi problémát okoz, hogy aki eddig a fővárosi közgyűlésben Budapest ügyeit szerette volna intézni, most kerületi polgármesternek kellene jelölni, miközben van olyan helyi vezető, akinek nincsenek fővárosi ambíciói. Az előírásoknak megfelel majd a párt - tette hozzá. A budapesti szövetségkötésről azt mondta:
"meg kell egyezni."

Azt azonban Tóbiás József még nem tudta megmondani, hogy a párt leendő szövetségeseivel milyen szintig - például kompenzációs lista, kerületi jelöltek névsoráig - állapodnak majd meg. Az MSZP parlamenti frakciójának megbízott vezetője azt mondta, a pártban most az építkezés időszaka van, nem a hosszú távú szövetségkötéseké.

"Törvényszerű, hogy a jelenlegi választójogi törvény értelmében kell és lesz is egyfajta szövetség, az biztos, hogy olyan nem lesz, mint, amilyen volt."

Új típusú együttműködést és új típusú szövetséget kell létrehozni a parlamenti választásokra, amely szavazatbővülést eredményez, ellentétben az áprilisival.

"Abban bízom, hogy az összes többi partnerünk is megtalálja a maga értékválasztásából adódó társadalmi csoportot, amelyet meg tud szólítani, mert van körülbelül másfélmilliónyi szavazót, aki ma ezen a demokratikus ellenzéki oldalon van, na de ezzel ugyanazt az eredményt lehet csak elérni, mint 2014-ben. Az viszont nem azt jelenti, hogy még jobban kell összefogni és még jobban bezárni, hanem most kell ugyanúgy kinyitni és tudni, hogy 2018 előtt, ha odaérkezünk, biztos, hogy kell kötni egy szövetséget.

Tóbiás József azt mondta, nem önmagában a szövetség, hanem a különböző értékeket képviselő pártok tudnak szavazatokat szerezni és támogatottságot növelni.
Tóbiás József az építkezést nevezte az MSZP legfontosabb feladatának.

"Olyan társadalmi berendezkedés mellett, ami ma kialakulni látszik Magyarországon, égetően szükség van egy baloldali pártra. Ez az a felelősség hajtja a tagjainkat, hogy a szolidaritást, az igazsággal való küzdelmet fönt kell tartani, hogy nem fogadja el, a világ csak így néz ki, ahogy most, ez tud lenni tíz százaléknál több is. Az építkezésnek van egy nagyon fontos szabálya, úgy általában, hogy mindig az alapoknál kell kezdeni. Az MSZP-nek stabil alapja a szervezet, a tagsága, a szimpatizánsai, akik igenis értékválasztók, választottak egy értéket, amelyben ők stabilak. Ez az érték a baloldalhoz, a Magyar Szocialista Párthoz köti őket, az a feladat, hogy azt az energiát, ami bennük van, jól hasznosítsuk és felszabadítsuk Magyarország érdekében" - mondta Tóbiás József.

"A napokban olvastam az MTA és Tamás Pál kutatását arról, hogy ma 7,5 millió olyan honfitársunk van, akik egy krízisben - munkahely elvesztése, betegség - képtelenek lennének megőrizni a társadalomban betöltött státuszukat, mert nincsenek megtakarításaik. Soha ilyen mértékű nem volt még a társadalomban a jövedelemkülönbség, erre politikai válasz szokott lenni az elmúlt nyolc év, meg az április 6., értem is, de attól még ez a társadalmi csoport ott van, arra vár, hogy valaki képviselje őket, erre vállalkozik a Magyar Szocialista Párt" - mondta az elnökségért induló szocialista politikus.

"Abban a helyzetben vagyunk, én is személyesen, hogy van okom a szerénységre, és arra, hogy kérdezzek, hogy megkeressem ezeket a társadalmi csoportokat, helyi szervezeteket, a településeken élő embereket, megtudjam, hogyan látják a saját jövőjüket, milyen megoldás tudna segíteni nekik. Egy kulcskérdés van: nem lehet, hogy valaki önhibáján kívül lecsúszik, ott kell, hogy maradjon, aki ebben segít szakmailag, az mind a természetes szövetségesünk" - hangsúlyozta az MSZP megbízott frakcióvezetője.

Elvi problémát jelent a fővárosi közgyűlés átalakítása a jelöltállítás során - mondta az MSZP parlamenti frakciójának megbízott vezetője.

"Eléggé furcsa, hogy három hónappal a választások előtt a Fidesz átalakítja a fővárosi rendszert, ugyanilyen alapon a megyei közgyűléseket is megváltoztathatta volna, mert ugye az is területi önkormányzat. Ez a politikai formáció, ez a jogváltoztatás valójában egy politikai szándék jogszabályba öntése, arról szól, hogy megpróbálja beszűkíteni azt a döntési lehetőséget, hogy mi az, ami egy kerület életében kell, hogy történjen, és mi érinti a főváros egészét, ezeket egy rendszerbe tolja össze. Át kell alakítanunk ehhez az eddig is zajló építkezést, a jelöltállítást. Az önkormányzati rendszerekben való indulást nem érinti, mert a polgármester és a közgyűlés közötti viszonyrendszer változott meg, azt szűkítette le a Fidesz, de meg fogunk neki felelni. Keresni kell egy polgármester-jelöltet, aki amúgy eddig lehet, egy kerület irányítására készült, vagy akár már regnáló polgármester is, és most azt kérik tőle, hogy egyben legyen a fővárosi közgyűlés tagja is, miközben lehet, hogy az ő tevékenysége, gondolkodása a kerületére korlátozódik, kevésbé foglalkozik fővárosi kérdésekkel, aki a fővárosi közgyűlésbe szeretne kerülni, polgármester-jelöltnek is kell lennie. Ez elvi problémát okoz" - mondta Tóbiás József.

Hanganyag: Exterde Tibor és Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×