eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyesítik a budapesti nagy egyetemeket?

Újra terítékre került a kormányban a Corvinus Egyetem feldarabolásának ötlete, és egy budapesti szuperegyetem létrehozásáról is szó van - írja a Figyelő.

Orbán Viktor álma a hetilap értesülése szerint, hogy bekerüljön egy magyar egyetem a világ kétszáz legjobb felsőoktatási intézménye közé, de önállóan erre egy intézménynek sem lenne esélye. Ám a ha a University of London mintájára gyúrnák egybe a budapesti intézményeket - az ELTE-t, a Semmelweist és a BME-t, növekedne a tudományos teljesítmény. Több forrás szerint nincs még konkrét döntés a felsőoktatási struktúra átalakításáról.

Az is elképzelhető, hogy szakterületenként integrálnák az egyetemeket: külön az orvosi, a műszaki, a bölcsész- és társadalomtudományi, a közgazdasági és agrár képzőhelyeket.

A Figyelő szerint újra felmerült a közgazdasági egyetem megszüntetésének terve: a gazdasági, a külügyi és az emberi erőforrás tárcánál is hallottak róla.

A Corvinus társadalomtudományi karát az Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, a kertészeti, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart a Szent István Egyetemhez csatolnák, amivel meg is pecsételődne a Corvinus sorsa, mivel három önálló kar megléte feltétel az önálló működéshez.

A lehetséges forgatókönyvek között van az is, hogy a Corvinus ellenpontjaként két elit közgazdászképző helyet hoznának létre, egyet Kecskeméten, egy magánfinanszírozásút pedig Budapesten.

Rostoványi Zsolt rektor a Figyelőnek elmondta, még nem kapott hivatalos megkeresést az intézmény esetleges szétdarabolása ügyében, és amíg ilyen nincs, nem foglalkozik az üggyel.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×