eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A magyar reformok segítéséről tárgyaltak Brüsszelben

Mi történt 25 éve ezen a napon? 1989. július 31. hétfő: Brüsszelben holnap 24 nyugati ország szakértői ülnek össze, hogy egynapos értekezleten megvitassák: miként segíthetnék a magyar és a lengyel reformokat. Augusztus elsejétől részmunkaidőben foglalkoztatja 440 dolgozóját a Taurus Gumiipari Vállalat nyíregyházi gyára, hogy ne kelljen 140 embernek felmondania.

Brüsszelben holnap 24 nyugati ország szakértői ülnek össze, hogy egynapos értekezleten megvitassák: miként segíthetnék a magyar és a lengyel reformokat. Két héttel ezelőtt a hét leggazdagabb ipari ország párizsi csúcsértekezletén megbízták a Közös Piac végrehajtó szervét, a Bizottságot a segítség szervezésével. A tanácskozás napirendjén első pontként a Lengyelországnak nyújtandó élelmiszersegély szerepel. A témák közül eleve kizárták az adósságok ügyét és a pénzügyi együttműködés más, hitelezési jellegű kérdéseit. Ehelyett elsősorban beruházásokkal, vegyes vállalatok alapításával, menedzserképzéssel kívánják segíteni a piacgazdaság kialakítását a kelet-európai országokban.

Az NSZK budapesti nagykövetségének nem áll módjában segíteni azokon az NDK-állampolgárokon, akik a külképviselet közbenjárásától remélnek kiutazási engedélyt Magyarországról a szövetségi köztársaságba. A döntés egyedül az NDK-tól függ - jelentette ki Hanns Schuhmacher az NSZK külügyminisztériumának helyettes szóvivője. A Bild am Sonntag nyugatnémet lap jelentése szerint az elmúlt héten több mint száz NDK állampolgár jelentkezett az NSZK budapesti nagykövetségén, amely a zsúfoltság miatt kénytelen volt új épületet bérelni, hogy elhelyezhesse őket. Az osztrák belügyminiszter közlése szerint a hétvégén 44 olyan NDK állampolgár érkezett Magyarországról illegálisan Ausztriába, akik a határ átlépése után jelentkeztek a hatóságoknál. Számuk május óta 237-re emelkedett. Ezek az adatok azonban nem tartalmazzák azokat a személyeket, akik az osztrák hatóságok kikerülésével egyenesen az NSZK bécsi nagykövetségéhez fordulnak.

Augusztus elsejétől részmunkaidőben foglalkoztatja 440 dolgozóját a Taurus Gumiipari Vállalat nyíregyházi gyára, hogy ne kelljen 140 embernek felmondania. A döntést egyébként maguk a munkások hozták, akik a vezetők által előterjesztett két kényszerű lehetőség közül a kisebbik rosszat választották. A gyár piaci és okok miatt 15 százalékkal kénytelen csökkenteni a kempingcikkek gyártását. Az érintett dolgozóknak ez 20 százalékos keresetcsökkenéssel jár. A szabadidőt úgy kívánják hasznosítani, hogy munkát vállalnak a mezőgazdasági betakarításban, valamint a Nyíregyházi Konzervipari Vállalatnál, ahol ugyancsak ezekben a hónapokban van a főidény.

Búzáért autót ajánlott cserébe a szovjet kormány mindazoknak a mezőgazdasági termelő vállalatoknak, amelyek a kötelező termelési előírásokat túlteljesítve több gabonát adnak el az államnak. A szovjet minisztertanács felhívta a szovhozokat, a kolhozokat és minden mezőgazdasági termelőt, hogy az állami gabonatartalékok emelése érdekében a kötelező mennyiségen felül adjanak el búzát és olajos magvakat.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×