eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bakondi György: exportálhatnánk a magyar tűzoltó-autókat

Átlagosan több mint 15 évesek a magyarországi tűzoltóautók, ezért belátható időn belül a teljes gépparkot lecserélné az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a szervezet vezetője. Bakondi György szerint a készülő magyar tűzoltó-autókat akár exportálni is lehetne.

Összesen 43 -féle tűzoltó-autót - szaknyelven fecskendőt - használnak a magyar tűzoltók - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bakondi György, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője. Hozzátette: a járművek átlagkora több mint 15 év.

"Ez az a pont, ahol muszáj lépést tennünk. Európai Uniós pályázatot nyújtottunk be, amelynek keretében a Rába a Volvo-val közösen elkészíti az alvázat" - jelezte.

Ezekre az alvázakra építve a Belügyminisztérium saját vállalata, a BM Herosz Zrt. alakíthatja ki a magyar tűzoltó-autókat - mondta Bakondi György.

"Vagyis bemutattuk az első magyar tűzoltó-autó prototípusát. Ezzel fontos lépést tettünk arra, hogy megkezdődhessen a tömeggyártása és belátható időn belül ezt a 15-17 éves, vagy még annál régebbi fecskendő-állományt lecserélhessük korszerű, üzembiztos, egységes, homogén kezelési szabályokkal működő rendszerre" - hangsúlyozta a katasztrófavédelmi vezető.

Bakondi György úgy vélte, hogy eztán akár exportra is gyárthatnak tűzoltó-autókat az érintett társaságok.

Figyelemmel más társadalmi csoportokra, biztos, hogy erősíteni kell a közalkalmazottak anyagi megbecsültségét - mondta a továbbiakban a közszolgálati életpályamodell kidolgozásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

Bakondi György aláhúzta, hogy jelenleg a rendvédelmi szerveknél, a honvédségnél és a civil közigazgatásnál is több munka-műhelyben dolgoznak az életpályamodell lehetséges elemein, majd ha ezeket egységesítették, megpróbálnak minél szélesebb körben egyeztetni az állománnyal és az érdekképviseletekkel.

"Úgy gondolom, hogy az év végéig összeállnak azok az elképzelések, amelyek aztán arra alkalmasak, hogy a kormányzat, illetőleg majd később a parlament is megvitassa ezt" - fogalmazott a miniszteri biztos.

Tehát az Országgyűlés leghamarabb jövő év elején szavazhat a közszolgálati életpályamodell tervezetéről.

Hanganyag: Boros Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×