eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Legmagasabb fokú riasztás az izlandi vulkán miatt

Izlandon kitört egy vulkán egy gleccser alatt, és elkezdte megolvasztani a jeget - közölte szombaton a helyi meteorológiai intézet. A turisták elől már szerdán lezárták az akkor kitöréssel fenyegető Bardarbunga vulkántól északra eső fennsíkot. Egy nappal azután, hogy a hatóságok óvatosságból elrendelték a legmagasabb fokozatú riasztást a légi közlekedés számára, két nagyobb földrengés rázta meg a tűzhányó környékét. Egyre inkább valószínű, hogy a vulkán ki fog törni, jelentős mennyiségű hamuval elárasztva a légkört.

A Bardarbunga térségét az utóbbi napokban a várható kitörésre utaló, több ezer kisebb földrengés rázta meg, így a polgári védelmi hatóságok távozásra szólították föl a környéken tartózkodókat. Az izlandi meteorológiai intézet vasárnap arról számolt be, hogy a legújabb, kora reggeli órákban regisztrált első rengés 5,3-as, a második pedig 5,1-es erősséget ért el a Richter-skálán.

Néhány napja Martin Hensch szeizmológus a BBC-nek azt mondta: "Jelenleg nincs egyértelmű jele annak, hogy a magma felfelé tör, még mindig 5-10 kilométeres mélységben van, ámde a rezgések miatt nem zárható ki, hogy kitör a vulkán a közeljövőben".

Melissa Pfeffer vulkanológus szerint a szeizmikus adatok azt jelzik, hogy láva olvasztja alulról Izland legnagyobb gleccserének, a Vatnajökullnak a jegét.  Azt még nem tudni, hogy a kitörés mikor jut el a felszínig, ha egyáltalán eljut.

Izlandon már kiadták a legsúlyosabb fokozatú riasztást, ugyanis ha kitör a vulkán, - a 2010-ben kitört, szintén izlandi Eyjafjallajökull-höz hasonlóan - megzavarhatja a légi közlekedést Észak-Európa és Észak-Amerika felett, valamint, ha a magma eléri és felolvasztja a vulkán közelében lévő legnagyobb izlandi gleccsert, a Vatnajökull-t, komoly károkkal járó áradást okozhat Izlandon. Szombaton a vulkán közelében már teljes repülési tilalmat rendeltek el.

Az evakuált térségben nincsenek állandó települések, csak kunyhók és kempingek, ahol turisták és vadászok fordulnak meg. A hatóságok becslése szerint az intézkedés időpontjában 100-150 turista tartózkodott a területen. A polgári védelem a parti őrség repülőgépeivel ellenőrző repülést végez a lezárt terület felett, így próbálnak meggyőződni arról, hogy mindenki elhagyta-e a körzetet.

2010 áprilisában az Eyjafjallajokul kitörése után több mint 100 ezer légi járatot töröltek Európa-szerte a légkörben szitáló vulkáni hamu miatt, egy hetes káosz alakult ki a légiközlekedésben.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×