eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Szerbia soha nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben

Szerbia eddig sem vezetett be, és soha nem is fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök csütörtökön Belgrádban, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszéléseit követően.

Ugyanakkor megjegyezte: egy másik kormány ezt megteheti, az ő kormánya ezt soha nem teszi meg.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Szerbia elkötelezte magát az európai integráció mellett, és Oroszország ebben soha nem is akarta befolyásolni, vagy ettől a tervtől eltéríteni.

Vucic köszönetet mondott azért, hogy Oroszország tiszteletben tartja szerbiai területi integritását. A szerb miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy Szerbia mellett Oroszország sem ismeri el Koszovó függetlenségét.

A megbeszélések témája volt a külkereskedelmi árucserének a közeli jövőben várható növelése, illetve az, hogy Szerbia meghatározott mennyiségben vámmentesen szállíthat Fiat gépjárműveket Oroszországba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közös sajtótájékoztatón a mezőgazdasági együttműködések bővítését emelte ki. Magyarázata szerint amint átültetik a gyakorlatba azt, ami a csütörtökön megkötött kétoldali szerződésekben áll, rövid időn belül 130 millióról 500 millió dollárra növekedhet a Szerbiából az orosz piacra szállított termékek értéke. Belgrádban csütörtökön összesen hét orosz-szerb egyezményt írtak alá, így energetikai együttműködésről, vasútvonalak korszerűsítéséről, továbbá vámügyi adatcseréről.

Putyin felhívta a figyelmet arra is, hogy amíg az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók érvényben vannak, addig a szerb vállalatoknak óriási lehetőségük van arra, hogy az orosz piacon elfoglalják az őket megillető helyet. Emellett Moszkva is befektetéseket keres Szerbiában, a találkozón az energetika, a gépgyártás, a vasút és a mezőgazdaság területén megvalósítható befektetésekről tárgyaltak - tette hozzá az orosz elnök.

Putyin a Belgrád felszabadításának 70. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségre érkezett a szerb fővárosba csütörtökön. Ezen a napon a szerbek azt ünneplik, hogy 1944. október 20-án 11 napig tartó véres harcok után a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a Vörös Hadsereg bevette az addig német ellenőrzés alatt álló jugoszláv fővárost. Az ünnepséget Putyin sűrű programja miatt a tervezettnél négy nappal korábban tartották meg.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×