eur:
395.67
usd:
365
bux:
65609.91
2024. március 19. kedd Bánk, József

Magánbefektetők is vásárolhatnak részvényt - 25 éve történt

1989. november 14. kedd: Az Ellenzéki Kerekasztal közleményben tett javaslatot arra, hogy miként osszák fel a volt MSZMP idei költségvetési részesedéséből a működő pártok támogatására elkülönített 100 millió forintos összeget. A Magyar Demokrata Fórum elnöksége közleményben szólította fel tagjait, hogy ne vegyenek részt a november 26-án tartandó népszavazáson.

Az Ellenzéki Kerekasztal közleményben tett javaslatot arra, hogy miként osszák fel a volt MSZMP idei költségvetési részesedéséből a működő pártok támogatására
elkülönített 100 millió forintos összeget. A javaslat egyebek mellett leszögezi, hogy igényjogosultnak az a politikai párt tekintendő, amelynek tervezete és működése megfelel az Országgyűlés által elfogadott párttörvényben támasztott követelményeknek, az igényjogosultság mértékét pedig az egyes szervezetek november 1-jén fennállott taglétszámának arányában kell megállapítani.

A Magyar Demokrata Fórum elnöksége közleményben szólította fel tagjait, hogy ne vegyenek részt a november 26-án tartandó népszavazáson. Az MDF indoklása szerint ugyanis a népszavazásra bocsátott négy kérdés közül hármat már rendezett a törvényhozás: törvény szüntette meg a munkásőrséget, rendelkezett a munkahelyi pártszervezetek felszámolásáról és törvény írja elő a pártok vagyonelszámolását. A távolmaradást indokolja az is, hogy a köztársasági elnöki jogkör nem függ az elnök megválasztásának időpontjától. Az elnökség szerint a népszavazás így csak a látszatdemokrácia megnyilvánulása lenne. 1990. március 11-én meg kell tartani a parlamenti választásokat, az lesz majd a rendszerváltás pillanata - hangsúlyozza az MDF elnökségének közleménye.

Az Országos Kereskedelmi és Hitelbank Rt. a kereskedelmi bankok közül elsőként magánbefektetőknek is lehetővé teszi, hogy megvásárolják a részvényeit. Az OKHB 10 ezer, 50 ezer és 100 ezer forintos névértékű részvényeket bocsát ki. A bank képviselői sajtótájékoztatójukon különböző akcióikról is beszámoltak, amelyekkel a pénzintézet bővíti szolgáltatásait; az OKHB bekapcsolódik a pályakezdők és újrakezdők kölcsöneinek folyósításába, és a kisvállalkozók is különböző hitelkonstrukciókból válogathatnak.

Romániában a megyei pártkonferenciák résztvevői a kiadott tájékoztatás szövege szerint mélységes hazafias büszkeséggel támogatták a központi bizottság kezdeményezését, hogy a pártkongresszuson ismét Nicolae Ceausescut válasszák meg a Román Kommunista Párt főtitkárának. A konferenciákon a Scintea című lap beszámolója szerint a viták résztvevői a nagyrabecsülés érzéseivel adóztak Elena Ceausescunak azért a hozzájárulásért, amelyet az ország sokoldalú fejlesztési
programjainak kidolgozásához és valóra váltásához nyújtott.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×