eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Öngyilkos merénylő robbantott fel egy buszt Kabulban

Afgán katonákat szállító autóbuszt robbantott fel egy öngyilkos merénylő Kabulban szombaton, a merényletben hat katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium egyik vezetője.

Afzal Aman, a tárca műveleti főnöke szerint a támadásban további tizennégy katona megsebesült. A halottak között tisztek is vannak. Az 1TV televízió egy nevének elhallgatását kérő forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a merényletnek legalább tizenkét halálos áldozata és húsz sebesültje van. A támadás elkövetését a tálibok vállalták magukra.

Az afgán fővárosban és az ország más részein a külföldi csapatok december végi kivonásának közeledtével megnőtt a tálib lázadóknak tulajdonított merényletek száma: szombaton ez volt a harmadik. Az első két támadásban tizenhárom ember halt meg Kabulban és a déli Hilmend tartományban. A fővárosban a legfelsőbb bíróság titkárságának vezetőjét lőtték agyon háza előtt fegyveresek, Hilmend tartományban, a Camp Bastion egykori brit támaszponttól nem messze pedig lázadók tizenkét aknaszedő munkással végeztek.

A NATO harci küldetése a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás után több mint 13 évvel, december 31-én ér véget. A 2010-ben még 130 ezer fős szövetséges kontinensből mindössze 13 ezer katonát hagynak Afganisztánban január 1-től, amikor kezdetét veszi az afgán fegyveres erőket főleg kiképzéssel, tanácsadással és támogatással segítő, "Resolute Support" (Eltökélt Támogatás) elnevezésű művelet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×