eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fehéroroszországban 25 százalék lesz az alapkamat

Fehéroroszországban 5 százalékponttal emeli az alapkamatot a jegybank, a központi bank csütörtökön azt közölte, hogy péntektől 25 százalékra növeli az eddigi 20 százalékról.

A fehérorosz alapkamat 2011 végén állt csúcson, akkor 45 százalék volt, miközben az infláció elérte a 110 százalékot.

Ugyancsak csütörtökön jelentette be a jegybank, hogy keddhez hasonlóan péntektől ismét 7 százalék körüli mértékben értékeli le a fehérorosz rubelt a dollárhoz képest. A péntektől érvényes új árfolyam szerint 1 dollár 13 760 fehérorosz rubelt ér majd a keddi 12 740 rubel után. Hétfőn még 11 900 fehérorosz rubel ért 1 dollárt.

A fehérorosz rubel tavaly csaknem 20 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Fehéroroszország - ahol a mai napig szovjet mintájú tervgazdaság van - erősen függ gazdaságilag Oroszországtól, amely az utóbbi időben az olajár zuhanása és a nyugati szankciók miatt a legsúlyosabb válságát éli az 1998-as államcsőd óta. Az orosz rubel árfolyama mintegy 40 százalékkal esett a dollárral szemben tavaly.

Minszk exportjának mintegy fele Oroszországba irányul, és a fehérorosz kormány erősen függ Moszkva pénzügyi támogatásától. Bár a két ország közti kereskedelem volumene nem változott, dollárban kifejezve Fehéroroszország 739 millióval kisebb bevételre tett szerint tavaly január és október között, mint az előző év hasonló időszakában.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×