eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ámon isten temploma őrzőjének sírjára bukkantak régészek Luxorban

Ámon egyiptomi isten temploma őrzőjének, Amenhotepnek a sírjára bukkantak amerikai régészek Luxorban.

Az egyiptomi régészeti minisztérium keddi közleménye szerint a sír valószínűleg a 18. dinasztia korából (Kr.e. 1543-1290) származik. A tárca által közzétett felvételek szerint a sírbelsőt élénk zöld és barna színű mintázattal díszítették, hieroglifák kíséretében.

"A sírbelsőn pompás életképek láthatók, amelyeket élén színekkel festettek a vakolatra. Számos életkép Amenhotepet és feleségét ábrázolja, például egy áldozati asztal előtt, az egyik festmény egy fáraó gyermeket dajkáló istennőt ábrázol és vannak életképek az akkori mindennapokról" - közölte Mamdúh ad-Damati régészeti miniszter.

A sírt egy amerikai régészcsoport fedezte fel, akik egyiptomi felügyelők egy csoportjával dolgozik a Kairótól 700 kilométerre délre fekvő Luxorban.

A templom őrzőjének végső nyughelyében azonban ismeretlen okból vandál módon kárt tettek. A t-alakú sírban szándékosan kárt tettek még az ókorban. Szándékosan eltávolították az eltemetett tevét és rangját, néhány hieroglifát és életképet valamint Ámon isten nevét - közölte Szultán Ejd, a minisztérium Felső-Egyiptomért felelős igazgatója.

Ad-Damati miniszter egy másik közleményében azt is bejelentette, hogy a Szuezi-csatorna mentén fekvő Iszmaília tartományban találtak egy fáraó pihenőházat, amely a 18. dinasztia uralkodójáé, II. Thotmeszé volt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×