eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tízezrek tüntettek az atomenergia ellen Tajvanon

Emberek tízezrei vonultak utcára szombaton Tajvan több városában, hogy az atomenergia alkalmazása ellen tiltakozzanak.

A szervezők szerint Tajpejben mintegy 30 ezren, két másik városban pedig összesen 15 ezren vettek részt az atomellenes demonstráción, a tiltakozók a nukleáris energia betiltását követelték a kormánytól.

A tüntetők közül többen "Viszlát atomenergia" és "Nincs szükségünk nukleáris energiára" feliratú táblákat tartottak a magasba.

"Követeljük, hogy a kormány változtasson az energiapolitikáján és fektessen nagyobb hangsúlyt a zöld energiaforrásokra és az energiatakarékosságra" - mondta a megmozdulás egyik szervezője. "Tajvannak le kell számolnia az atomenergiával" - tette hozzá.

Az egyik tiltakozó arról beszélt, hogy a szomszédos Japánhoz hasonlóan Tajvan is ki van téve a földrengéseknek. "De mivel kisebb a sziget, a nukleáris létesítmények közelebb vannak az otthonokhoz" - mondta.

A szigetország energiaszükségletének mintegy 20 százalékát fedezik atomerőművek.

Tajvan két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, s viszonylag gyakran sújtja földrengés, vagyis a Japánéhoz hasonló szerencsétlenség bekövetkezte sem zárható ki. Tizenhat évvel ezelőtt, az eddigi legsúlyosabb eset során egy 7,6 erősségű földmozgás 2400 ember halálát okozta.

A Japánban található fukusimai erőmű négy évvel ezelőtt (2011. március 11-én) súlyosan károsodott egy földrengés és az azt követő szökőár miatt, ez volt az 1986-os csernobili tragédia óta a legnagyobb atombaleset. A nukleáris szivárgás közvetlenül nem követelt áldozatokat, de a természeti katasztrófában több mint 18 ezer ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×