eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Paár Ádám: immár a Jobbik a Fidesz igazi kihívója

A Fidesznek tudomásul kell vennie, hogy a Jobbik az igazi ellenfele, a baloldal pártjainak pedig közös stratégiát kell alkotniuk, amely valódi megoldást kínál az emberek problémáira - mondta el az InfoRádiónak Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választás után.

"Ez az első alkalom, hogy a Jobbik egyéni választókerületben győzött. Felvethető a kérdés, hogy ez mennyiben a Jobbik és mennyiben a nagyon agilis és a tapolcai kórházért harcosan kiálló Rig Lajos sikere. Különbséget kell tenni ugyanis a személynek szóló szavazat és a pártnak szóló szavazat között" - hangsúlyozta Paár Ádám.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa hozzátette, hogy főleg kistelepülések, kisvárosok esetében nem olyan könnyű eldönteni, menyire szól a választási győzelem a pártnak és mennyire a személynek.

"Én azt gondolom az eddigiek alapján, hogy ez a siker leginkább Rig Lajos személyének szólt" - vélekedett az elemző. Meglátása szerint ezért érdemes óvatosnak lennie a Jobbiknak, hogy ne vonjon le túlságosan nagy következtetéseket mostani győzelméből a jövőre nézve.

"Mindenképpen realitást, két lábban a földön állást lehetne ez ügyben javasolni" - jegyezte meg Paár Ádám.

A politikai elemző megfogalmazása szerint a Fidesz számára az eredmény nyilvánvalóan kudarc, bármennyire is próbálják most ezt elhallgatni vagy kozmetikázni.

"Figyelembe kell venni, hogy a Jobbik egy ilyen se nem túl alulfejlett, szegény, se nem jómódú, hanem egy köztes régióban legyőzte a Fidesz jelöltjét. Figyelmeztető jelnek kell lennie a Fidesz számára, hogy immár a Jobbik az ő igazi kihívója, nem pedig a meglehetősen fragmentált, szétaprózott baloldali vagy úgynevezett demokratikus ellenzék" - hangsúlyozta a politikai elemző.

"Számomra az a nagy kérdés: mikor jön el az a pillanat, amikor a Fidesz teljes mellszélességgel rányomul a Jobbikra" - mondta Paár Ádám. Vagyis mikor jön el az a pont, amikor a kormánypárt úgy gondolja, hogy most minden módon hitelteleníteni kell a Jobbikot, mint pártot - fűzte hozzá.

Ami pedig a demokratikus ellenzéket illeti, az elemző szerint nagyon el kellene gondolkodniuk azon: miként lehet megakadályozni, hogy az elégedetlenek, a kormánnyal szembe fordulók ne a Jobbikot válasszák alternatívaként.

"Nagyon el kellene gondolkodniuk azon, hogy kialakítsanak egy közös stratégiát, amely átfogó válaszokat nyújt a vidéki Magyarország kérdéseire, a regionális és helyi ügyekre, mert ha így folytatódik, az vesszőfutás lesz a baloldal számára" - hívta fel a figyelmet Paár Ádám.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×