eur:
385.63
usd:
355.26
bux:
67926.61
2024. május 21. kedd Konstantin

Nepál: 2500 fölött az áldozatok száma - Több magyarról nincs hír

Meghaladta a kétezer-ötszázat a himalájai földrengés halálos áldozatainak száma vasárnapi nepáli és indiai hivatalos közlések szerint. Több, Nepálban tartózkodó magyarral továbbra sem tudta felvenni a kapcsolatot a konzuli szolgálat, ugyanakkor magyar halálos áldozatról vagy sérültről nem tudni.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Nepálban legkevesebb 2430 ember életét oltotta ki a szombaton bekövetkezett természeti katasztrófa, Indiában és több másik környező országban pedig összesen 61 áldozatról tudni. Rajtuk kívül 18 ember vesztette életét a földrengés által kiváltott lavinában a Mount Everesten. A nepáli belügyminisztérium közlése szerint a sérültek száma több ezerre tehető.

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az MTI-t vasárnap reggel arról tájékoztatta, hogy továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről. Ugyanakkor a konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap kora délutáni híradójában arról is beszámolt, hogy egy, a katasztrófa idején Nepálban tartózkodó hétfős magyar turistacsoporttal még nem tudták felvenni a kapcsolatot. Nem tudtak továbbá elérni öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárt sem - közölte Vajda Andrea.

A földrengés idején Nepálban volt egy másik turistacsoport is, amely még nem tudta elhagyni az országot. Már becsekkoltak az Isztambulba tartó repülőjáratra, de a repteret az utórengések miatt még a gép felszállása előtt ismét lezárták - mondta Vajda Andrea.

Hozzátette: továbbra is próbálják felvenni a kapcsolatot azokkal a magyarokkal, akikről tudják, hogy Nepálban vannak, de egyelőre senkit nem kezelnek "bajba jutott magyar állampolgárként".

A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Nepálban az utóbbi 81 évben. A kutatási és mentési munkálatok még zajlanak, ezért a hatóságok abból indulnak ki, hogy az áldozatok száma nem végleges. A rengés epicentruma Katmandutól mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra, Lamjung közelében volt. A térség nehezen megközelíthető, a falvakhoz vezető utakat sziklagörgetegek zárták el.

A szombati földmozgás óta több utórengés is volt. A legutóbbi, vasárnapi - az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint - 6,7-es erősségű volt. A rengés, amelyet a fővárosban, Katmanduban és annak 50 kilométeres környékén lehetett érezni, lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten.

A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el, amelyek a legfrissebb adatok szerint legalább 18 halálos áldozatot követeltek a hegymászó alaptáborokban. Az alaptábor feletti 1-es és a 2-es számú táborban tartózkodó mintegy száz hegymászó mind biztonságban van - közölte vasárnap a nepáli hegymászószövetség elnöke. Ugyanakkor azt is elmondta, nehéz lesz lemenekíteni őket, mert a Khumbu-gleccseren az alaptáborba vezető utat eltorlaszolta a nagy erejű szombati földrengés előidézte lavina.

A nepáli idegenforgalmi hivatal becslése szerint összesen legalább ezer hegymászó - köztük négyszáz külföldi - volt az alaptáborokban vagy feljebb a szombati földrengés idején.

A nepáli főváros, Katmandu romba dőlt épületei között van az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a 19. század első felében épült, 9 emeletes Darahara-torony. Megrongálódott több másik világörökségi helyszín, számos buddhista és hindu szenthely, régi palota is.

A természeti csapás által súlyosan érintett Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, ahol mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is kisebb mínuszokat láthatunk, a magyar tőzsde azonban ennek ellenére felülteljesít. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:52
×
×
×
×