eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új trend: környezetbarát gyilkolás

Csökkentett ólomtartalmú lövedékek és újra felhasználható robbanóanyagok - a környezetvédelem szele úgy tűnik, elérte a hadiipart is. A világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, a British Aerospace egy egész programot indított a fegyverek okozta járulékos civil és környezeti károk kiküszöbölésére.

A BAE áttekinti egész termékskáláját: a harci gépek üzemanyag felhasználásának hatékonyabbá tételétől egészen a különböző lőszerekhez használt anyagok környezeti hatásának minimalizálásáig - derült ki Deborah Allen, a cég társadalmi felelősségvállalásáért felelős vezetőjének szavaiból.

A fejlesztések célja az, hogy a lehető legkisebbre szorítsák a fegyverhasználat szélesebb körű és hosszú távú hatásait. A csökkentett ólomtartalmú, vagy ólommentes lövedékek például nem okoznak járulékos károkat, vagyis nem szennyezik a környezetet.

"Az emberek egyre környezettudatosabbakká válnak. Ma már nincs olyan cég - mindegy mit gyárt - amely egyszerűen csak legyárthatná a termékét, kilökhetné a környezetbe, azután elfeledkezhetne róla" - hangsúlyozta Deborah Allen.

A BAE fejlesztései között szerepel egy olyan robbanószerkezet is, amelyet úgy alakították át, hogy az azt felrobbantó katona ne legyen kitéve a hagyományos robbantások után keletkező káros füstnek.

A jövő trendjei azonban még messzebbre mutatnak: például olyan robbanóanyagok irányába, amelyek csak egy bizonyos ideig működőképesek, utána "megromlanak", például trágya lesz belőlük.

Taposóaknákban használva ezek a robbanóanyagok például garanciát adhatnának arra, hogy egy háborút követően nem okoznak még évtizedeken át tragédiákat és civil sérüléseket az aknák.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×