eur:
389.51
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csernobil közelében ég az erdő

A csernobili atomerőmű atomtemetőjétől mintegy öt kilométerre sikerült megállítani az erdőtűz terjedését, és mivel kedd estére gyöngült a térségben a szél, gyorsan meg lehet fékezni a lángokat a főbb tűzgócoknál is - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

Az ukrajnai internetes média által szerdára virradóra idézett tárcavezető szerint a csernobili atomerőműtől húsz, az üzem atomtemetőjétől öt kilométerre fékezték meg a lángok terjedését. Az erőmű környékén a háttérsugárzás szintje nem emelkedett.

Avakov tájékoztatása szerint az erdőtűzzel érintett térségben fokozták a járőrözést, riadóztatták a Nemzeti Gárdát és a belügyminisztériumnak alárendelt egységeket is.

"Nincs ok a félelemre, nincs pánik. Ellenőrzés alatt tartjuk (a helyzetet)" - nyugtatta a közvéleményt Avakov Facebook-oldalán a helyi idő szerint este tíz órai helyzetképről adva tájékoztatást.

Zorjan Skirjak, a rendkívüli helyzetek hivatalának vezetője azt mondta, hogy a tűzoltó repülőgépek bevetésének köszönhetően sikerült eloltani az erdő "felsőbb" rétegeiben terjedő lángokat, és teljes ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Avakov és Skirjak sem zárta ki, hogy szándékos gyújtogatás vagy a tűzzel való felelőtlen bánásmód miatt kapott lángra az erdő. Avakov szerint alapos a szándékos gyújtogatás gyanúja.

Az erdőtűz a Csornobilszka Puscsa nevű vállalat területén keletkezett. Kedd este mintegy 400 hektáron égett az erdő, és a tűz az erőmű irányában terjedt.

A szóban forgó céget honlapja szerint 1992-ben hozták létre a tiltott övezetben lévő erdők kezelésére. Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet - közismertebb nevén a "Zónát" - az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Az atomerőmű utolsó, még működő 3. reaktorblokkját 2000-ben állították le.

1986. április 26-án robbanás történt az erőmű 4. reaktorblokkjában. Ez volt a világ legsúlyosabb atomerőmű-balesete. A reaktorblokk fölé emelt betonszarkofág fölé jelenleg újabb védőburkolat épül, amely a tervek szerint 2016-ra készül el.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×