eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csökken a fecskeállomány, de van remény

Nem valószínű, hogy végleg eltűnik a fecske Magyarországról, de az állomány csökkenésének megállításához arra van szükség, hogy a lakosság óvja a meglévő fecsketelepeket - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Magyarországon háromféle fecskefaj él. A partifecske a nagyobb folyók szakadó partfalaiban fészkelt, majd áttelepültek a homokbányákba, földutak magas oldalfalába - közölte Orbán Zoltán. Van két sárfészeképítő fajunk is, a füsti- és a molnárfecske. Az előbbi a vidéki környezetet szereti főként, akár az istállókba is beköltözik, míg a molnárfecske a nagyvárosokba is betelepül, akár a panelházak ablakbeugróiban is találkozhatunk. Van még egy madár hazánkban, ami csak nevében fecske, ez a sarlófecske. Valójában a kolibrikkel alkot rokonságot, de úgy viselkedik, mint egy fecske - folytatta az egyesület elnöke.

2010-re drámaian lecsökkent a fecskeállomány hazánkban: az ezredfordulót követő első évtizedben az állomány több mint fele, közel 60 százaléka kipusztult - hangsúlyozta a szakember. Míg az ezredforduló előtt akár egymillió fecskepár is fészkelt Magyarországon, addig 2010-re 5-600 ezerre csökkent a számuk. Azóta ez a csökkenés nem szűnt meg, bár a mértéke a média és a lakosság segítségének köszönhetően csökkent. Ahogy most látjuk, ez a madárcsoport jó eséllyel nem fog teljes egészében eltűnni az országból - összegezte Orbán Zoltán.

A fecskék számára alapvetően három tényező hat negatívan: az élőhelyeik átalakítása, a klímaváltozás és a társadalmi változások - emelte ki a szakember. Hogy ne csökkenjen tovább a fecskeállomány, műfészkek telepítésével és sárgyűjtő helyek létesítésével segíthetünk - tette hozzá.

Orbán Zoltán elmondta: sok helyen azt tapasztalják, hogy hiába létesítenek műfészkeket és sárgyűjtő helyeket, a fecskék sajnos nem költöznek be. Ahhoz, hogy ez a törekvés sikeres legyen, a szerkezetekhez mellékelnünk kellene egy-egy lakott istállót is. Ezt azonban nem tudjuk megtenni.

Éppen ezért kiemelten fontos a meglévő fészkek és telepek védelme - hangsúlyozta a szakember. Ott, ahol van fecske, kincsként kell őriznünk, és ahol fészkelnek fecskék, további műfészkeket kell kitennünk. A cél, hogy ezek a kis telepek megmaradhassanak, és olyan magot képezzenek, ahonnan az állomány továbberősödhet - hangsúlyozta az egyesület elnöke. Kiemelte: ha ezt sikerül megoldanunk, akkor van esélyünk arra, hogy a fecskeállományunk a régi fényében tündököljön.

Ahogy a klímaváltozással közelednek a trópusi, mediterrán szúnyogok, és hozzák magukkal a betegségeket, a fecskék és a denevérek által elvégzett ingyenes szúnyogirtás egyre fontosabbá válik. Éppen ezért a fecskevédelem nem néhány madárbarát szemléletű ember érdeke és célja ma Magyarországon, hanem mindenkié - összegezte a szakember.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×