eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Szíria - Heves harcok zajlanak Palmüra ókori romváros közelében

Heves harcok zajlanak a kormányerők és az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei között az UNESCO világörökségi listáján szereplő, kelet-szíriai Palmüra romváros közelében.

Sajtóhírek szerint a szélsőséges iszlamisták jelenleg egy légitámaszpontot lőnek a manapság Tadmurként is ismert város közelében.

Mamun Abdulkarim, a szíriai kormány illetékes tisztségviselője arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy segítsen megvédeni az ezeréves romvárost, s figyelmeztetett, amennyiben az Iszlám Államnak sikerül bevenni Palmürát, akkor "mindent el fognak ott pusztítani".

Később Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója is megszólalt, és Palmüra megóvására szólította fel a polgárháborús feleket, valamint arra, hogy tegyenek meg mindent a pusztítás megakadályozása érdekében. "Rendkívül aggasztóak a Palmüráról érkező hírek. Meg kell menteni Palmürát" - mondta. Mint hangsúlyozta, ez a helyszín már így is károkat szenvedett a szíriai konfliktus 4 éve alatt, miközben a szír nép, s az egész világ számára pótolhatatlan kincsnek számít.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet szerint a radikálisok azután fordultak az UNESCO világörökségi listáján szereplő romváros felé, hogy az előző napon elfoglalták az onnan 75 kilométerre lévő al-Szukna települést.

Katonai források szerint al-Szukna közelében még mindig harcok zajlanak, a biztonsági erők tartják az állásaikat. Az összecsapásokban legalább hetven katona és negyven IÁ-harcos életét vesztette.

A londoni székhelyű OSDH eközben arról számolt be, hogy a dzsihadisták huszonhat civilt végeztek ki csütörtökön a Homsz tartománybeli Palmüra mellett. A szélsőségesek az áldozatok közül tízet lefejeztek, amiért állítólag együttműködtek a szíriai rezsimmel.

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon "a sivatag mátkája" volt.

Az Iszlám Állam a közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétett az interneten, amelyen harcosai történelmi emlékhelyeket semmisítenek meg. Az iraki Moszul, Nimrúd és Hatra városokban az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket pusztítottak el, a szintén iraki Horszábád körzetében pedig asszír építészeti maradványokat dúlták szét, ami elborzasztotta a világot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×