eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kezdődhetnek a munkák a Normafánál

Elkezdődhetnek a munkálatok a Normafánál a vasárnapi népszavazást követően, amely ugyan érvénytelen lett, de a hegyvidéki önkormányzat a terv 81 százalékos támogatása miatt belefog a beruházásba. Pokorni Zoltán polgármester az InfoRádióban azt mondta: a két változat közül az olcsóbb, hat milliárd forintos változatot terjesztették a kerületi lakosok elé.

A XII. kerület vezetőjének tájékoztatása szerint a referendumon 27,6 százalékos volt a részvétel. Az összes szavazat 81 százaléka "igen", 19 százaléka "nem". A helyi népszavazás akkor lett volna érvényes, és így kötelező erejű, ha a szavazásra jogosultak - ez esetben mintegy 48 ezer ember - több mint fele szavazott volna. Pokorni Zoltán az InfoRádió kérdésére elmondta: függetlenül attól, hogy hányan mennek el, magukra nézve kötelezőnek tekintik az eredményt.

"A szavazáson résztvevők túlnyomó többsége támogatta azt a programot, ami az elmúlt másfél évben a civil és a zöld szervezetekkel, ellenzéki pártokkal egyeztetve létrejött. Ennek a megvalósításához a lehető legrövidebb időn belül hozzá is látunk."

A Hegyvidék vezetője azt mondta: a program 4 évre szóló költségvetése nem egészen 6 milliárd forint, amiben nincs benne a fogaskerekű felújítása és meghosszabbítása.

"A munkát már hétfőtől tudjuk indítani, hiszen már ott van az önkormányzat számláján 310 millió forint, ami az idei munkák egy részének a fedezete, ha ezt felhasználtuk, akkor férhetünk hozzá a költségvetésből biztosított összeg másik feléhez. A Rege Parkban a jövő héttől meg lehet nézni azokat a mintafelületeket, amelyek közül a futók és a kerékpárosok választhatnak, hogy milyet alakítsunk ki a futópályáknál, illetve az ösvényeknél."

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Normafa megújításakor nehezen összeegyeztethető szempontokat kellene összehangolni. A kormányfő kerületi lakosként voksát is leadta a vasárnapi népszavazáson.

"Összeegyeztetni az elementáris emberi, népi igényeket, hogy jól akarják ott érezni magukat, ellátást, szolgáltatásokat akarnak kapni, miközben meg kell őrizni a természetet úgy, hogy közben az ingatlanspekulánsoknak se essünk áldozatul - ez nagyon nehéz feladat."

Az önkormányzat által korábban elfogadott határozat egyebek mellett a Normafa Síház környékére, a Fácánosban létrehozandó erdei iskolára, a Szaniszló-réten megvalósítandó oktató-sífutópályára, a Kis-Norma lejtő mobilfelvonós kis sípályájára, az Anna-réti játszótérre és a János-hegyi út felújítására, környezetkímélő kivilágítására vonatkozik.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×