eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tóbiás József: "ez a cserbenhagyás költségvetése"

Bírálta az MSZP elnöke a Parlamentnek benyújtott költségvetési javaslatot. Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: pénzt és hatásköröket kellene visszautalni az önkormányzatokhoz, és így a szociális válságot is hatékonyabban lehetne kezelni.

"Ez a cserbenhagyás költségvetése."

Ezt mondta az MSZP elnöke az országgyűlésnek benyújtott költségvetési javaslatról. Tóbiás József szerint öt éve látszik, hogy a kormány személyi jövedelemadó politikája nem segíti a bérből és fizetésből élőket.

"Nevezetesen: ha tisztességesen dolgozik az ember, akkor sem tud tisztességesen megélni az adott hónapban."

Tóbiás József úgy véli: a legfontosabb a béremelés lenne. Hozzátette: igazságtalannak tartja az egykulcsos adórendszert, véleménye szerint vissza kellene térni a korábbi többkulcsos adózáshoz, hogy mindenki a jövedelmének megfelelően vegye ki részét a közteherviselésből. Az MSZP elnöke megjegyezte: a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint 1,5 millió ember havi átlagkeresete nem éri el a havi 66 ezer forintot

A pártelnök beszélt arról is, hogy az MSZP négy területet tekint ebben a költségvetésben kiemelten fontosnak: az első az egészségügy helyzetének javítása.

"A háziorvosi ellátórendszer reformjára szükség van, ehhez forrásokra van szükség."

Ezen kívül a szocialista párt kiemelten kezeli a köz- és felsőoktatás finanszírozásának kérdését, valamint a szociális ellátórendszer ügyét. Tóbiás József azt mondta: ez utóbbiban látják a legnagyobb hiátust. A pártelnök megjegyezte: ezzel szorosan összefügg a negyedik terület: az önkormányzati rendszer. Úgy vélte: ma egy önkormányzatnak nincs eszköze a településen tapasztalt szociális krízis kezelésére. Hangsúlyozta: ehhez ismét lehetőséget és legfőképp forrást kellene biztosítani a helyi testületek számára, hiszen a probléma lényegét és annak esetleges megoldását is ők ismerik a legjobban.

Az MSZP elnöke álvitának tartja a halálbüntetésről szóló diskurzust és úgy véli, hogy Orbán Viktornak nem lett volna szabad Európa elé vinni ezt a témát.

Orbán Viktor őrültségnek nevezte a menekültek elosztásáról szóló kvótarendszer uniós tervét, és továbbra is európai szintű vitát szorgalmaz a halálbüntetés visszaállításáról. A miniszterelnök az Európai Parlament Magyarországról tartott vitája után mondta ezt az újságíróknak.

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint a kormányfő Európa asztalára köpött Strasbourgban.

"Ezt a kérdést európai politikus nem teszi így asztalra, bár sehol nem lett leírva, nem akarok jogászkodni, hogy az alapszerződésben, amit elfogadtunk, benne van-e vagy nincs, de az sincs beleírva sehova, hogy nem illik az asztalra köpni."

Tóbiás József szerint Magyarországnak az egymilliárd forintba kerülő konzultáció helyett mindössze évi 500 millió forintos költséget vállalva be kellene fogadnia azt a 300 menekültet, akik a tervezett kvótarendszer alapján érkeznének hozzánk.

"Ne vonja be nemzeti hatáskörbe, mert nemcsak az övé a probléma, hanem mind a 28 tagországé."

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, Orbán Viktor megpróbálhatja a Fideszhez csábítani a Jobbik szavazóit a halálbüntetés és a bevándorlás témájával, de Magyarországnak csak az Európai Unióban, az uniós értékek betartásával van jövője.

Hanganyag: Exterde Tibor, Seres Gerda, Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×