eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ennyit bírnak a magyar diákok!

A nemzeti egységes tanulói fittségi teszt (NETFIT) állóképességi vizsgálatának adatai szerint 18 éves korukra a fiúknak csupán a 37 százaléka, a lányoknak pedig csak a 21 százaléka képes megőrizni fittségét - közölte a projektgazda Magyar Diáksport Szövetség elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Balogh Gábor a NETFIT első mérésének eredményeit ismertetve azt mondta: ez az adat annál inkább riasztó, mert a felmérés szerint 10 éves korban még a fiúknak a 77 százaléka, a lányoknak pedig a 72 százaléka számít fittnek. Ez is mutatja a mindennapos testnevelés bevezetésének szükségességét - tette hozzá.

Az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult, a világon egyedülálló, januárban útjára bocsátott program keretében 750 ezer 10-18 éves diák fizikai állapotát mérték fel - ismertette.

Elmondta: a felmérés keretében országszerte 8 ezer testnevelő pedagógust készítettek fel személyenként 30 órás képzés keretében a MDSZ által tudományos alapon kidolgozott teszt szakszerű elvégzésére, valamint 4 ezer a felmérést segítő eszközcsomagot küldtek ki a programban részt vállaló 370 iskolának.

Az 5-12 évfolyamosok tesztelését összesen 13 ezer pedagógus segítette, az eredményeket egy külön e célra készült szoftver segítségével értékelik - fűzte hozzá.

Az így kapott adatok segítenek abban, hogy még több tartalommal töltődjön fel a mindennapos testnevelés intézménye, illetve a Nemzeti alaptanterv - vélekedett a szövetségi elnök.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a tárca minden támogatást megadott a mérési rendszer bevezetéséhez, mert az oktatási kormányzatnak az a célja, hogy erősítse a diákok mozgás iránti igényét a magyar iskolarendszerben. Ugyanis ennek nyomán kisgyermekkorban megelőzhetőek a mozgásszegény életmód miatt később kialakuló betegségek - mondta a politikus.

Beneda Attila, az Emmi egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy a NETFIT szervesen illeszkedik a kormány népegészségügyi programjába, amely egyre inkább a betegségek megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

A felmérésnek köszönhetően pedig eddig még soha nem látott adatmennyiség áll rendelkezésre a korosztály egészségi állapotáról - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×