eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Merkel: a nyugat-balkáni országoknak van esélyük az európai uniós tagságra

A nyugat-balkáni országoknak, köztük Albániának is, megvan az esélyük arra, hogy az Európai Unió (EU) tagjaivá váljanak - jelentette ki szerdán Tiranában a német kancellár, aki kétnapos hivatalos balkáni körútja keretében kereste fel az albán fővárost.

Angela Merkel az albán kollégájával, Edi Ramával folytatott megbeszélést követően ugyanakkor nem tudott konkrét időpontot mondani arra, mikor kezdődhetnek meg az uniós csatlakozási tárgyalások a tavaly óta tagjelölt Albániával. Megjegyezte, hogy nem fogják "mesterségesen késleltetni" az első tárgyalási fejezet megnyitását. "Mindenhol elismerik, hogy Albánia nagy lépéseket tett előre" - hangsúlyozta Merkel.

Rama azonban újfent hangsúlyozta: hazájának világos perspektívára van szüksége az európai integrációt illetően. "Ha nincs ilyen vonzerő, akkor a Balkán népei nem fognak tudni megszabadulni a régi lidércnyomásoktól" - mondta az albán kormányfő a régióban dúló korábbi polgárháborúkra és etnikai konfliktusokra utalva.

Rama szerint hazája őszig az EU minden követelését teljesíteni fogja, és reméli, hogy ezután kijelölik számára a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Mint megjegyezte, ez azoknak a félelmeknek az eloszlatása szempontjából is fontos, amelyek szerint az unió nem vesz fel tagjai közé muszlim országot.

A két kormányfő találkozóján szó volt az elutasított albániai menedékkérők nagy számáról is. Merkel ezzel kapcsolatban elmondta: kollégájával egyetértettek abban, hogy Albánia nem az az ország, ahonnan menedékjog iránti kérelmeket kellene fogadni. A német kancellár utóbbi álláspont alátámasztásaként említette Albánia uniós tagjelöltségét, és azt, hogy Tiranának semmi ellenvetése nem volt, amikor Németország a biztonságos származási országok közé sorolta a nyugat-balkáni országot.

A német kancellár Tiranában megbeszélést folytatott Bujar Nishani államfővel is. Angela Merkel még szerda este Belgrádba utazik tovább, körútjának utolsó állomása pedig Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó lesz.

A korrupcióval és szervezett bűnözéssel küzdő, közel 3 millió lakosú Albánia Európa egyik legszegényebb állama, és 2014 júniusa óta az unió hivatalos tagjelöltje.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×