eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Varga: változnia kell a NAV-nak, személyi változás is lehet

A NAV átszervezése és a gazdaság változása indukálhat egyfajta személyi változást a hivatal élén, de ez a miniszterelnök hatásköre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság elmúlt másfél évi adatai alapján kijár Magyarországnak a felminősítés.

Egyszerűbbé vált az adórendszer. Ezt tartom egy olyan alapnak, amellyel a munkára való ösztönzésen és a családok támogatásán túl az adórendszer végre megérett arra, hogy egy egyszerűbb adóbevalláshoz jusson el, ennek pedig meg kell majd jelennie a NAV munkájában - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a hivatal szervezete változik-e, Varga Mihály azt mondta: a jogszabály egyértelműen fogalmaz, az adóhivatal vezetőjének kinevezése és felmentése miniszterelnöki hatáskör. Nyilván a kinevezett és a kinevező közötti bizalom kérdése az, hogy ez a munka közösen meddig folytatható. Amit én érzékelek, hogy változik a gazdaság, változnia kell a NAV gyakorlatának, működési technikájának is - ez indukálhat egyfajta személyi változást.

Hozzátette: azért ne dugjuk homokba a fejünket, a kitiltási ügy - bár alap nélkül vádolták meg a NAV munkatársakat azzal, hogy szabálytalanul vagy rosszul végezték a munkájukat, de - mégis azt a fajta közbizalmat sértette, ami egy ilyen intézmény iránt meg kell, hogy legyen egy országban. Erre célzok akkor, amikor azt mondom, hogy ezt a fajta gyengülést vagy sérülékenységet helyre kell állítani, mert akkor tudja a NAV is maximálisan végezni a munkáját megfelelő körülmények között, ha ez a közbizalom fennáll az intézmény iránt.

"Gondoljon bele abba, hogy az adóhivatal 11 ezer milliárd forintnyi bevételét biztosítja a költségvetésnek, amiből egészségügyi, oktatási és közbiztonságot érintő kiadásaink vannak. Ennek a 11 ezer milliárd forintnak 85 százaléka önbevallás alapján érkezik be az adóhivatalba. Ezért azt kell mondanom, hogy a közbizalom igenis számít, és a közbizalom a kitiltási üggyel - ha akarjuk, ha nem akarjuk, ha tehetünk róla, ha nem - sérült."

Arra a kérdésre, hogy az adóhivatalnak a Nemzetgazdasági Minisztérium alá rendelése végleg lekerült-e a napirendről, vagy még előkerülhet később, Varga Mihály azt mondta: szakmai értelemben ma is mi felügyeljük az adóhivatal munkáját. Egy gazdasági minisztériumban történő vezetői értekezleten a NAV elnöke vagy egy kollégája is ott van, tehát részei annak az intézményrendszernek, amivel a gazdasági minisztérium működik.

Itt külön van a NAV elnökének a kinevezése. Ennek egyébként lehetnek olyan politikai okai is, amelyek szerintem akceptálhatók és elfogadhatók. Én javasoltam ennek a módosítását néhány héttel ezelőtt, a parlament egy házszabályra való hivatkozással ezt nem támogatta. Tudomásul veszem a döntést, az élet megy tovább, dolgozni kell. Hogy újra beterjeszti-e a javaslatot, Varga Mihály azt mondta, nyári szünet van, addig gondolkodik a kérdésen - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Ha 2016-ban megvalósul mindaz, amit idén tavasszal a jövő évi költségvetés-tervezetben kalkuláltak, akár rendszeressé is válhat a nyár eleji költségvetéstervezet-készítés - mondta Varga Mihály.

A magyar gazdaság elmúlt másfél évi adatai alapján kijár Magyarországnak a felminősítés - utalt a Moody's pénteken várható felülvizsgálatára a nemzetgazdasági miniszter.

"Azt nem tartom korrekt dolognak, hogy a hitelminősítők egy része olyan adatokat nem vesz figyelembe, amelyek egyértelműen pozitív egyensúlyi és növekedési adatokat tartalmaznak. Bár megjegyzem azért, - legyünk korrektek - a Standard & Poor's és a Fitch az elmúlt hónapokban javította a magyar kilátásokat, tehát ez lehet mindkét hitelminősítőnél a felminősítés előszobája."

Varga Mihály az elemzőkre hivatkozva azt mondta, a Moody's-nál vagy egy kilátásjavítás, vagy egy egyfokozatú felminősítés is szóba jöhet.

A piac sokkal naprakészebben méri a magyar gazdaság teljesítményét, mint a hitelminősítők. A piaci bizalom végig kitartott a magyar gazdaságpolitika mellett. Mikor devizakötvényt bocsátottunk ki, hatszorosan jegyezték túl rendkívül kedvező hozamokkal. Most ha megnézem a magyar állampapírok másodlagos piaci hozamait, és megnézem a hozamok alakulását, akkor azt látom, hogy a görög helyzetre sem rezdültek meg ezek a mutatók, tehát a magyar gazdaság piaci bizalma töretlen - véli a nemzetgazdasági miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter az év egyik legfontosabb eredményeként beszélt arról, hogy már nyár elején elfogadta az országgyűlés a 2016-os költségvetés-tervezetet.

"Azt hiszem, hogy ha a 2016-os év adatai, számai ebben a rendkívül változó és labilis helyzetben úgy alakulnak, ahogy azt feltételeztük 2015 tavaszán, akkor semmi okunk arra, hogy a 2017-es költségvetést ne 2016 tavaszán fogadjuk el. Azt gondolom, hogy átállhatunk arra a gyakorlatra, hogy hosszabb időt adunk a gazdaság szereplőinek, hosszabb idő van a felkészülésre."

Varga Mihály hangsúlyozta: mivel a jövő évi költségvetés hatálybalépéséig még hosszabb idő van hátra, azt nagyobb, 200 milliárd forint feletti tartalékkal tervezték meg.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a költségvetés-tervezetben 311 forint/euró éves átlagos árfolyammal számoltak.

A fogorvosokat, a kozmetikusokat és a fodrászokat említette példaként a nemzetgazdasági miniszter, mint olyan ágazatokat, ahol az online pénztárgép bevezetésén gondolkodnak.

Az online pénztárgépek bevezetésével kapcsolatban fontosnak érzem, hogy elmondjam, ennek a bevezetése nem volt rendesen előkészítve, nem voltak meg azok a piaci szereplők, akik ezeket a pénztárgépeket legyártják, akik ezeket forgalmazzák, nem voltak engedélyezett gépek.

2013 tavaszán nagyon komoly munkát kellett végeznie akár a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnak, akár a tárcának vagy a NAV-nak abban a kérdésben, hogy 2013 végére online pénztárgépek legyenek a kereskedőknél. Most már elértük a 200 ezres darabszámot, így már 200 ezer kiskereskedőnél van online pénztárgép - ismertette Varga Mihály.

A folytatással kapcsolatban a Kereskedelmi és Iparkamarát kértük véleményezésre, hogy mely területeken lehet indokolt a feketegazdaság visszaszorítása érdekében az online pénztárgép bevezetése. Több olyan szolgáltatási szektor van, ahol ezt jelenleg vizsgáljuk. Felmerült nagyon sok ágazat, nagyon sok terület a fogorvosoktól kezdve a kozmetikusok, a fodrászok - ezekről folytatjuk most az egyeztetéseket.

Olyan területeken szeretnénk az online pénztárgépeket a szolgáltató szektorban lehetővé tenni, ahol ennek van értelme. Feleslegesen senkit nem akarunk olyan beszerzésekre kényszeríteni, aminek sok értelem nemzetgazdasági szempontból nincs - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: nagyon bízom benne, hogy az év utolsó negyedévében már az előkészítésnek abban a szakaszában leszünk, hogy ezek az online pénztárgépek el tudjanak jutni a megfelelő szolgáltatókhoz.

A munka egyébként sem áll le, mert idén március 31-ig kellett regisztráltatni az automatákat üzemeltető cégeknek az automatákat. Szeretnénk ebben az esetben is elérni azt, hogy azok az automaták, amelyek most mindenféle kontroll nélkül kezelnek nagyon komoly készpénzmennyiséget, ezeknél is az online pénztárgépekhez hasonló eszköz beépítésével legalább mérni tudjuk azt a forgalmat, amelyek ezekben az automatákban keletkezik - tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Hanganyag: Exterde Tibor, Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×