eur:
388.3
usd:
360.26
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Titokzatos feliratokat találtak egy kétezer éves fürdő falain Izraelben

Titokzatos, kódolt ókori üzeneteket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei egy nemrég feltárt kétezer éves rituális fürdő falain Jeruzsálemben.

Véletlenül fedezték fel a feliratokat két hónappal ezelőtt, amikor egy óvoda építésének megkezdése előtt rutin régészeti feltárást végeztek a Jeruzsálem déli részén található Arnona elnevezésű környéken - közölte szerdán a hatóság.

Az ásatás eredményeként bukkantak rá a Kr.u. első századra datálható nagyméretű rituális fürdőre - héber nevén mikvére - egy földalatti barlangban. A fürdőrészbe egy mindkét oldalán padokkal kirakott előcsarnok vezetett, az épület mellett a régészek egy szőlőprést is feltártak.

"A mikve falait számos falfestménnyel és felirattal díszítették, amelyeket sárral, korommal és véséssel írtak fel" - olvasható a hatóság közleményében. A feliratokat a második templom időszakára (Kr.e. 530-Kr.u. 70) jellemző módon arámiul, de héber folyóírással rögzítették.

A falakon található szimbólumok között található csónak, pálmafa, különböző növényfajok és feltehetően egy zsidó rituális gyertyatartó, azaz menóra ábrázolása is. A kutatók szerint ezek gyakori elemek voltak az időszak vizuális művészetében.

Royee Greenwald és Alexander Wiegmann, az ásatások vezetői elmondták, hogy a feliratok értelme egyelőre rejtély, feltételezések szerint néhány felirat esetleg személynevekre utalhat.

A tudósok szerint a feltehetően menórát ábrázoló rajz kivételes, hiszen ebben az időben többnyire tartózkodtak a jeruzsálemi templomban található szakrális tárgy ábrázolásától. Hozzátették, hogy a szimbólumokat világi, valamint vallásos, mély spiritualitásról tanúskodó ábrázolásokként is lehet értelmezni.

A régészek véleménye szerint a helyszínről eltávolított festmények jelenleg rendkívül kényesek, és könnyen károsodhatnak, ha levegőnek teszik ki őket. A látványos művészeti emlékeket később nyilvános kiállításon akarják bemutatni, ám előbb megőrzésüket szolgáló eljárásoknak vetik alá a régészeti hatóság laboratóriumaiban.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×