eur:
387.58
usd:
357.6
bux:
68113.83
2024. május 17. péntek Paszkál

Tokió 2020 - Újratervezik a Nemzeti Stadiont

A sokat bírált eredeti terveket törölték, pénteken pedig már elfogadják a központi stadion tervezésének és építésének új ütemezését a 2020-as tokiói olimpiára.

Abe Sindzó miniszterelnök és más illetékesek jóváhagyták a módosításokat. Ezek szerint az új beruházásra nemzetközi pályázatot írnak ki még ebben az évben, és januárban szeretnének győztest hirdetni mind a tervezőre, mind pedig a kivitelezőre.

Az építkezés 2016 második felében vagy 2017 év elején indulna, és a stadion - amely 80 ezer fő befogadására is alkalmas lehet - 2020 márciusára készülne el. Az első tervezésben egy évvel korábbra ígérték az átadást.

Amint a kormányfő jelezte: prioritást élvez, hogy az új létesítmény olcsóbb legyen, mint az elsőre megálmodott, amely 2,1 milliárdba került volna. Az új stadion nem lenne teljesen fedett, csak a nézőtér feletti rész kapna tetőt.

Az új stadion költségét még nem tudták meghatározni, erre egy hónapon belül ígértek választ az illetékesek.

A japán kormányra és az olimpiai szervezőkre óriási nyomás nehezedett az elmúlt időszakban, miután kiderült, hogy a nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább, 2,1 milliárd dollár lenne.

Az illetékesek a kritikákra reagálva folyamatosan próbáltak faragni a költségeken, ám új tervpályázatot nem akartak kiírni, mondván, arra már nem lenne idő. Júliusban aztán mégis bejelentették, hogy nem fogják megépíteni az iraki-brit építész, Zaha Hadid által megálmodott létesítményt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még júliusban áldását adta az új pályázat kiírására, ám biztosítékot kért arra, hogy a kivitelezéssel időben elkészülnek majd a japán fővárosban.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×