eur:
395.07
usd:
371.6
bux:
66261.32
2024. április 16. kedd Csongor

Az Emmi visszautasítja az ellenzéki pártok állításait

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) visszautasítja "a baloldali politikai pártoknak az Index hírportál számos hazugságot tartalmazó cikkére alapozott állításait", egyebek mellett azt, hogy a milánói világkiállítás kapcsán nem tett eleget közérdekű adat közzétételére vonatkozó jogi kötelezettségének, valamint, hogy "nem tud elszámolni a költségekkel".

A minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta: "hamis az az állítás is, amely szerint "senki által nem látott filmek készültek a világkiállításra".

Az Index hétfőn írt arról, hogy több százmillió forintért rendelt Szőcs Géza kormánybiztos filmeket, multimédiás projekteket, élményutakat a milánói expóra. A produkciók sehol nem láthatók, csak a kifizetéseknek van nyomuk - írták. A hírportál szerint az EuroAtlantic Solution nevű cég, amely az egykori fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás cége, 23,9, majd 790 millió forintért kapott megbízásokat az expóval kapcsolatban. A cikk szerint 2,4 millió forintot kapott a Molto Harmonico Bt., hogy alkalmazottja zongorázzon Milánóban, egy szerződés aláírási ceremóniáján.

Több ellenzéki párt szerint is visszaélések történtek a projekttel kapcsolatban. Az Együtt - a korszakváltók pártja a cikk megjelenése után hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a milánói magyar pavilon kapcsán, a Demokratikus Koalíció (DK) szintén feljelentést tesz a világkiállítás ügyében, és kérdéssel fordulnak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez is, a Magyar Liberális Párt pedig arra kéri Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy mielőbb indítson vizsgálatot "az expón történt pénzügyi visszaélések miatt".

Az Emmi a közleményében azt írta: az Index újságírója "nyilvánvalóan a lejáratás szándékával írta meg cikkét", amely "pontról pontra megcáfolható valótlan tartalmával" igyekszik rossz fényben feltüntetni a milánói expót felügyelő kormánybiztos és a tárca világkiállítással kapcsolatos tevékenységét.

Közölték: a minisztérium infrastrukturális hátteret biztosít a magyar expo-részvétellel kapcsolatos kormányzati feladatok végrehajtása koordinációjával megbízott kormánybiztosnak, illetve kormányzati szinten felügyeli a tevékenységét. Hozzáfűzték: a minisztérium által lebonyolított közbeszerzések törvényesen, pályáztatás útján zajlottak; az Emmi jogszabályi kötelezettségének eleget téve rendszeresen közzétesz minden közérdekű adatot, így minden szerződéskötésre vonatkozó információt is a www.kormany.hu weboldalon. Így történt ez a milánói expóval kapcsolatos szerződések esetében is - írták, hozzátéve: az Index erre vonatkozó kérdésére a minisztérium jogszabályi kötelezettségének eleget téve válaszolt.

A tárca közleménye szerint minden hivatkozott filmet levetítettek vagy levetítenek az expo-pavilonban. Hozzátették: a hivatkozott filmeket leadta a Focus Media Kft. és a BOA Kft is. Közölték: a filmeket az érdeklődő stábok rendelkezésére bocsájtja a kormánybiztos.

Kiemelték azt is: az Emmi nem titkolt el semmilyen információt, ezért jogi lépéseket tesz a valótlan közlésekkel kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×