eur:
386.9
usd:
358.36
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Tiencsini robbanások: egy tucat ember őrizetben

A kínai rendőrség őrizetbe vett 12 embert és 11 hatósági személy ellen indított vizsgálatot a tiencsini ipari telepen történt robbanásokkal összefüggésben, amelyek legkevesebb 139 emberéletet követeltek - közölte csütörtökön a közbiztonsági minisztérium.

Az intézkedés alá vont személyek között van a tiencsini önkormányzat szállítási bizottságának feje, valamint a kikötőt üzemeltető vállalat elnöke.

A szállítási minisztérium egyik vezetőjét, Vang Csin-vent hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják, amiért törvényt sértve segítette a felrobbant raktár tulajdonosát, a Zsujhaj International logisztikai vállalatot a veszélyes anyagok tárolásához szükséges engedély, illetve a biztonsági igazolások megszerzésében.

Nyomozás folyik a telepet működtető vállalat elnöke és helyettese, illetve igazgatósági tagok ellen is. Azzal gyanúsítják őket, hogy vállalatuk jogellenesen tárolt veszélyes anyagokat.

A vizsgálatban érintettek között vannak a fuvarozást szabályozó hatóságok illetékesei, munkavédelmi és földhivatal tisztségviselők, törvénytelenül kiadott vámengedélyek kiállítói.

A hatósági eljárás során voltak, akiket rendőrök vezettek elő, mások óvadék ellenében egyelőre szabadlábon lehetnek, megint mások - így a vállalat menedzserei - házi őrizetben vannak, egyeseket letartóztattak.

Az augusztus 12-én történt robbanásokban és az azokat követő tűzvészben legfrissebb hivatalos hírek szerint 139-en haltak meg. Több mint két héttel a történtek után még mindig 34 embert eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A detonációk csaknem 17 ezer háztartásban okoztak károkat az ipari telep két kilométeres körzetében.

Az előzetes becslések szerint a biztosított kár összege 1-1,5 milliárd jüan (43,5-65 milliárd forint) között lehet. Az érintett területen több mint 8 ezer új autó vált ronccsá. Megfigyelők szerint a jelentős veszteség arra fogja ösztönözni a biztosítótársaságokat, hogy a jövőben körültekintőbben járjanak el ügyfeleik ellenőrzésekor.

Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×