eur:
389.03
usd:
361.05
bux:
68640.19
2024. május 7. kedd Gizella

Hazaengedték a kórházból a dupla kézátültetésen átesett fiút

Hazaengedték a kórházból azt a nyolcéves fiút, aki az Egyesült Államok legfiatalabb kettős kézátültetésen átesett páciense lett idén júliusban.

A Philadelphiai Gyermekkórház szóvivője, Ashley Moore szerint Zion Harvey szerdán hagyta el a kórházat és tért haza a Maryland állambeli Owings Millsben lévő otthonába.

A nyolcéves fiú júliusban esett át a 11 órás műtéten, majd egy hetet töltött a gyermekgyógyászati intenzíven, és végül a fekvőbetegek számára fenntartott rehabilitációs osztályról mehetett haza.

Zion kisgyermekként kapott vérmérgezést, és a fellépő többszörös szervi elégtelenség miatt négyéves korában amputálni kellett mindkét kezét és lábát, továbbá veseátültetést hajtottak végre nála, amely során édesanyja volt a szervdonor. A lábprotéziseknek köszönhetően a fiú eddig is aktív életet élt.

A kézátültetés során a negyvenfős orvosi csapat acéllemezeket és csavarokat használva rögzítette egymáshoz a fiú saját és új csontjait, majd a sebészek elvégezték az artériák, vénák, izmok, inak és idegek összekötését.

A transzplantált betegeknek életük végéig immunszuppresszív - immunválaszt gátló - gyógyszereket kell szedniük, hogy megakadályozzák az új végtagok kilökődését. Az orvosok szerint Zion már eleve szedett ilyen gyógyszereket veséje miatt, ami előnyt jelentett a kézátültetés szempontjából.

A fiú kezelése egy járóbeteg-központban folytatódik.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×