eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A migrációról tárgyalt Brüsszelben Szijjártó Péter

Nem helyes az a politika, amely az EU-ba beáramló menekülteknek a tagországok közötti, kvóták szerinti elosztására összpontosít, ehelyett az unión kívül kell törekedni a drámai helyzetet előidéző modernkori népvándorlás megfékezésére - mondta hétfőn Brüsszelben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki többek közt a migrációs témáról folytatott megbeszéléseket.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország azokat a schengeni előírásokat érvényesíti, amelyek értelmében az övezet külső határait meg kell védeni.

Később Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos további uniós segítséget helyezett kilátásba Magyarország számára.

Ha szükséges, az Európai Unió Magyarországon is kész a menedékkérelmek feldolgozásában segítő úgynevezett hotspotot felállítani - mondta.

Ilyen hotspotok hamarosan megkezdik működésüket az úgynevezett frontállamokban, Olaszországban és Görögországban. A létesítményekben uniós szakemberek igyekeznek minél gyorsabban megállapítani, hogy a menedékkérők közül ki jogosult védelemre, aki pedig nem kaphat menekültstátust, annak visszaküldéséről is gondoskodnak.

Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendelet alkalmazásától pedig nem térhet el, és ezt már a magyar kormány tudomására hozta - mondta a német kancellár Berlinben.

Angela Merkel sajtótájékoztatón a Magyarországra érkező szíriai menedékkérőkre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, nagyra becsülik, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket.

Hozzátette: nem minden uniós tagország teljesíti ezt a kötelességét, Magyarország viszont "teljes mértékben" eleget tesz a regisztrációt előíró szabálynak. Merkel kiemelte, hogy Németország nem térhet el a Dublin III. egyezmény alkalmazásától, mert "ez az egyetlen jogi alap".

Trócsányi László igazságügyi miniszter Berlinben tárgyalt a menekültügyről mások mellett német kollégájával, Heiko Maasszal. Trócsányi László tárgyalópartnerei elismerően szóltak arról, hogy Magyarország a dublini egyezmény szellemében jár el a menekültügyben.

A miniszter tájékoztatást adott a budapesti Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetről, a Németországba továbbutazni akaró tömegről. Kérte, hogy Berlin egyértelműen foglaljon állást: befogadja-e Németország a Magyarországon lévő menekülteket.

Német részről cáfolták azokat a híreszteléseket, hogy különvonatot indítanának Budapestre a menedékkérők elszállítására, és közölték: minden bevándorlónak regisztráltatnia kell magát Magyarországon a dublini követelmények szerint.

A német fél szóba hozta a menekültkvóták kérdését a bevándorlók európai szétosztását szorgalmazva. Trócsányi László válaszul azt mondta, amíg az Európai Unió határának őrizete nem megfelelő, nincs értelme kvótákról beszélni. A tárgyalófelek kölcsönösen megállapították, hogy a schengeni egyezmény védelme rendkívül fontos.

A négy visegrádi ország miniszterelnökei péntek délután Prágában találkoznak, hogy megvitassák a migrációs válság legújabb fejleményeit és egyeztessék álláspontjaikat - közölte Bohuslav Sobotka cseh kormányfő. A találkozó legfőbb célja, hogy a négy visegrádi ország egyeztesse hozzáállását az Európába beözönlő menekültekkel kapcsolatban.

Lengyelország felülvizsgálja az általa befogadandó menekültek számát - jelentette ki Ewa Kopacz lengyel kormányfő, hozzátéve: "ma már nem 2200 menekültről beszélünk". A politikus konkrétumokat nem árult el.

A magyar hatóságok - mint azt a helyszínen az MTI és az M1 tudósítója tapasztalta - úgy döntöttek: felengedik a nemzetközi járatokra a Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek. Néhány órával később a Reuters hírügynökség azt jelentette: migránsokat szállító négy vonat indult tovább Hegyeshalomról Bécsbe. Osztrák hírforrások este közölték: a Westbahnhof pályaudvaron három vágányt is szabaddá tettek a Magyarországról érkező szerelvényeknek: az emberek fáradtan szálltak le, a rendőrök nem ellenőrizték őket.

A Reuters szerint csak azokat a migránsokat engedik továbbutazni, akik nem folyamodtak menekültstátuszért Magyarországon. Azok a menekültek, akiknek a továbbutazását engedélyezik, két hétig maradhatnak Ausztriában, ez idő kell eldönteniük, hogy kezdeményezik-e ott a menekültügyi eljárást.

A BR bajor közszolgálati médiatársaság hétfő este jelentette, hogy a müncheni főpályaudvarra is érkezett egy szerelvény Magyarországról.

Fedélzetén 2500 menekülttel megérkezett Pireuszba, Athén kikötőjébe a görög Elefteriosz Venizelosz komphajó. A bevándorlók Pireuszból a görög-macedón határ felé tartanak.

Az Európai Unió soha nem fogja visszatoloncolni a védelemre szoruló migránsokat - mondta a franciaországi Calais-ban Frans Timmermans. Az Európai Bizottság alelnöke arra kérte a tagállamokat, hogy "ezzel a világválsággal szemben maradjanak hűek az emberiesség értékeihez".

Az Európai Unió határainak védelme és annak módjának megválasztása kizárólagos tagállami hatáskör - hangsúlyozta ismét Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője. Újságírók arról kérdezték, hogy kell-e Magyarországnak bármilyen következményre számítania amiatt, hogy kerítést épít a szerb határon. Andreeva világossá tette, ennek Brüsszel részéről semmilyen jogi következményei nem lehetnek.

Július végéig 227 magyar embercsempészt fogott el Németországban a határőrizetért is felelős szövetségi rendőrség.

A Spiegel Online német hírportál szerint a német hatóságok már korábban felfigyeltek a 71 ember halálával végződött ausztriai tragédiával összefüggésben Magyarországon elfogott gyanúsítottak közül kettőre, egy bolgár és egy afgán férfira.


Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×