eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Óriási torlódások az osztrák határátkelőknél

Az M1-es autópályán mintegy 30 kilométeres kocsisor alakult ki hétfőn, de több kilométeres torlódások voltak a soproni, a kópházi és a fertődi határnál is délelőtt az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt. Tarlós István főpolgármester közleményében azt írta: a főváros nem elszállásolni kívánja a migránsokat, és elutasítják a jogellenes demonstrációt a Verseny utcába tervezett új tranzitzónával kapcsolatban.

Ausztriában vasárnap este vezették be a fokozott ellenőrzést az embercsempészés megakadályozására. A rendőrök minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. Több vízosztó pontot állítottak fel az M1-es autópályán a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, miután az Ausztriában bevezetett közúti ellenőrzés miatt feltorlódtak a járművek a hőségben.

Az ügyészség kezdeményezte az ausztriai A4-es autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben elfogott ötödik embercsempész előzetes letartóztatását is. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt járt el így egy bolgár férfival szemben, aki a gyanú szerint négy társával együtt közreműködött az Ausztriában, egy magyar rendszámú kamionban holtan talált migránsok Magyarországról Ausztriába szállításában.

Tarlós István főpolgármester közleményben tudatta: a főváros nem elszállásolni kívánja a migránsokat, csak átmenetileg ellátni és együtt tartani őket. Közölte: a főváros vezetése biztos a kormány hatékony fellépésében, és visszautasít minden olyan "olcsó politikai kísérletet", amely a városvezetésnek a lakosság érdekével ellentétes beállítottságára próbál utalni, és jogszabályellenesen demonstrálni a Verseny utcai ideiglenes "szociális blokkal" kapcsolatban.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szerint ártanak a budapestiek érdekeinek azok, akik behatoltak az új, Verseny utcai tranzitzóna területére és bezárták a kapuját, mivel ezzel azt akadályozzák, hogy a főváros frekventált területei "megszabaduljanak" a migránsok okozta terheléstől.

A Jobbik közölte: "blokád alá vonta" a Verseny utcai volt Novák-piac helyére tervezett fővárosi tranzitzóna területét hétfő reggel. A párt szerint sem tranzitzónának, sem pedig menekülttábornak nincs helye a fővárosban, ezért addig tartják "blokád alatt" a piac területét, amíg Tarlós István vissza nem vonja a tranzitzóna létesítésének tervét, és a Fővárosi Közgyűlés le nem veszi napirendjéről az erre vonatkozó pontokat.

Zsohár Zsuzsanna, a migránsokat segítő Migration Aid civil szervezet szóvivője a Nyugati pályaudvar tranzitzónájában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a cél az, hogy az illegális határátlépőket Magyarország területéről "vigyük ki", de ha mégis itt kell letölteniük a büntetésüket, akkor a magyar büntetés-végrehajtás felkészült a fogadásukra.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a kormány arra kéri Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók európai unión belüli utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az EU-s szabályokat, Németország tanúsít megengedőbb magatartást.

Steffen Seibert német kormányszóvivő azt közölte, hogy Németország nem indít különvonatokat Magyarországra a szír menedékkérőkért.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatóján bejelentette: ha a parlament a héten elfogadja a hadsereg bevetéséről szóló törvényjavaslatot, akkor a DK a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul.

Ezzel a jogszabály-javaslattal "az Orbán-Vona-koalíció a hadsereget akarja bevetni a háború és terror elől menekülő külföldi családok ellen, akár tűzparancsot is adva a katonáknak" - mondta.

Erre reagálva Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: "a politikai extrémizmusnak is egy egészen szélsőséges kategóriája", hogy a DK a hadsereg lehetséges bevetésével kapcsolatban emberiesség elleni bűntettről beszél.

A Jobbik azt szorgalmazza, hogy vegyék el az - önkormányzati választáson érvényes - szavazati jogot azoktól a bevándorlóktól, akiknek a menekültstátus elnyerésére benyújtott kérelmét kedvezően bírálták el. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján arcátlanságnak nevezte, hogy az alaptörvény és más jogszabályok nyitva hagytak egy kiskaput, amely szerint a befogadott menekültek szavazhatnak az önkormányzati választáson.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar kormány visszautasít minden olyan "nemtelen jelzőt és vádaskodást Magyarországgal szemben", amelyet vasárnap Laurent Fabius francia külügyminiszter hangoztatott a magyar határvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban.

Magyar Levente délután megbeszélést folytatott a budapesti francia nagykövettel, akit azt követően kérettek be a tárcához, hogy a francia külügyminiszter egy interjúban botrányosnak nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt.

Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Grúzia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. A kormány elképzelésének bírálói a tervezetet ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×