eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ciprasz bejelentette választási győzelmét Görögországban

Bejelentette pártja, az eddig kormányzó baloldali Sziriza választási győzelmét vasárnap este Alekszisz Ciprasz augusztusban lemondott volt kormányfő.

A szavazatok 99,44 százalékának összeszámlálásán alapuló eredmények szerint a Sziriza a szavazatok 35,47 százalékát kapta, a jobbközép Új Demokrácia 28,09 százaléknyi voksot szerzett, a harmadik a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt lett a szavazatok 7 százalékával. Rajtuk kívül még öt párt - kettő választási szövetségben - jutott be a parlamentbe, közülük a jobboldali Független Görögök (ANEL) a legkevesebb, 3,6 százaléknyi vokssal.

A távolmaradás kimondottan magas, 43,5 százalékos volt, tekintettel arra, hogy Görögországban a választási részvétel hagyományosan magas szokott lenni. Januárban a szavazásra jogosultaknak 36,4 százaléka nem élt jogával, azaz a részvétel akkor 63,3 százalékos volt, most pedig csak 56,5.

Az abszolút többség megszerzéséhez a 300 tagú görög parlamentben legalább 151 mandátumot kell megszerezni. A Szirizának és az ANEL-nek együtt 155 honatyája lesz a parlamentben, és közülük 145-en a Szirizát fogják képviselni. Az Új Dermokrácia 75 helyet szerzett meg.

"A Sziriza világos mandátumot kapott négy évre. Ez nem a Sziriza győzelme, ez országunk népének győzelme" - hangoztatta Ciprasz Athén központjában egybegyűlt hívei előtt. Mint mondta, pártja - az országot kormányozva - hét hónapon át vívta egyenlőtlen harcát, és bebizonyította, "túl kemény ahhoz, hogy elhaljon".

"Holnap elbúcsúzunk a múlttól. A görög lobogó most nemcsak a mi országunk felett lobog, hanem Európa legnagyobb terein is" - mondta Ciprasz, és fogadkozott, hogy négy éven át fogja folytatni a harcot hazájáért.

Ezzel egy időben Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEL) pártnak az elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz.

A görög elnöki hivatalban közölték, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő hétfőn kormányalakítási megbízást ad a 41 éves Ciprasznak, és amennyiben a két párt kiegyezik a kormány összetételében, a kabinet talán már aznap este vagy kedd reggel leteszi a hivatali esküt. A migrációs válságnak szentelt szerdai EU-csúcson azonban még az államfő fogja képviselni Görögországot egy korábbi megállapodással összhangban.

A Sziriza és az ANEL kormányozta hét hónapon át az országot a januári választások után, de a mostaninál nagyobb többségre támaszkodott a parlamentben. A Sziriza és az ANEL programjában csak az volt a közös, hogy mindketten elutasították a megszorító politikát, a hitelprogram feltételeinek újratárgyalását ígérték.

Ciprasz a múlt hónapban lemondott, miután pártjában fellázadtak a hitelezők szigorú feltételeit tartalmazó harmadik pénzügyi mentőcsomag elfogadása ellen. Ciprasz részéről ez politikai pálfordulással felérő döntés volt, tekintettel arra, hogy a megszorító intézkedések elutasításának ígéretével nyerte meg az előző választást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×