eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Amerikára szakosodott embercsempészekre csapott le a kínai rendőrség

Huszonkét embert őrizetbe vettek és hamis pecsétek százaival együtt 35 ezer hamisított vízumot lefoglaltak abban a dél-kínai rendőrségi akcióban, amelynek célpontjai az évtized legnagyobb embercsempész hálózatának főszereplői voltak - számolt be a kínai média szerdán.

Kuangtung tartomány bűnüldöző hatósága szerint a leleplezett banda 220 millió jüanra (10,1 milliárd forint) tett szert azzal, hogy lelepleződéséig körülbelül 3200 embernek gyártott hamis iratokat és segítette ezáltal külföldre, elsősorban Észak- és Dél-Amerikába jutásukat. Az üggyel összefüggésben különböző bankszámlákon 11 millió jüant (505,3 millió forint) zároltak.

A bűnszövetkezet elsősorban Kuangtungban és a szomszédos keleti Fucsienben működött. Ha nem buktak volna le, két éven belül Amerikára szakosodott óriás csempészhálózattá nőtték volna ki magukat - vélik a nyomozók.

A rendőrség csupán akkor fogott gyanút, amikor tavaly februárban sencseni vámosok csomagellenőrzése a csempészhálózat egy tagjának, továbbá egy tucatnyi hamis vízummal rendelkező migránsnak az őrizetbe vételéhez vezetett. Valamennyien egy meg nem nevezett dél-amerikai országba készültek. A Csiangmen városi közbiztonsági szervek a következő öt hónapban további gyanúsítottakat fogtak el.

Arra is fény derült, hogy a szervezet csempésztanfolyamokat indított. Ezt kihasználva egy összehangolt rajtaütés keretében négy városban, köztük Pekingben összesen 25 helyszínen 19 embert őrizetbe vettek és 35 járművet lefoglaltak.

A főkolomposnak tartott, negyvenes éviben járó Li családnevű férfi mestere volt a hamisításnak, és állítólag nem mellékesen egy utazási irodát is működtetett Sencsen városban.

Mint kiderült, az Amerikába csempészett illegális kínai migránsok 70 százaléka 20-as éveiben járó fiatal volt, akik munkát kerestek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×