eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin

Terrorista incidensnek nyilvánított késeléses támadás volt a londoni metrón

Terrorista indíttatású incidensnek nyilvánított a Scotland Yard egy késeléses támadást, amely szombat este történt a londoni metróban.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a rendőrség azt vizsgálja, hogy a tettesnek voltak-e kapcsolatai terrorszervezetekkel. A brit sajtó olyan értesüléseket is közölt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amelynek szíriai állásai ellen a brit királyi légierő néhány napja hadműveleteket kezdett, a párizsihoz hasonló merénylettel fenyegette meg Nagy-Britanniát.

A londoni metróban elkövetett támadás gyanúsítottja "Ezt Szíriáért kapjátok!" kiáltással megszúrt három utast, akik közül az egyik súlyos nyaksérülést, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az incidens London északkeleti részén, a Central metróvonal Leytonstone nevű állomásán történt.

A merénylőt a szinte azonnal a helyszínre érkező rendőrök elektromos sokkolóval leterítették, majd őrizetbe vették és egy londoni rendőrőrsre szállították.

Az elkövetőről vasárnap délutánig csak annyit lehetett tudni, hogy 29 éves, de a rendőrség egyelőre nem hozta nyilvánosságra kilétét.

Nagy-Britannia csütörtökön kapcsolódott be az Iszlám Állam szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe, miután a kormány erre vonatkozó indítványát a londoni alsóház előző nap, tízórás vita után jelentős többséggel jóváhagyta.

Bassár el-Aszad szíriai elnök a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban kijelentette: a brit beavatkozásból - ugyanúgy, ahogy a nyugati koalíció egészének szíriai hadműveleteiből - csak károk származhatnak, mivel nincs mögöttük összefogott stratégia a terrorizmus legyőzésére. Aszad szerint a nyugati hatalmak szíriai beavatkozása így éppen a terrorizmust segíti.

Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka vasárnapra virradóra hivatalos közleményben jelentette be, hogy a rendőrség "terrorista incidensként" kezeli a támadást.

Walton hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniában érvényben lévő terrorkészültség szintje nem változott, továbbra is a második legmagasabb, amely a hivatalos meghatározás szerint "súlyos mértékű" terrorfenyegetettséget jelent. Ez a riasztási szint azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniában "jelentős valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.

A Scotland Yard terrorellenes részlegének parancsnoka "nyugalomra, de egyben éberségre is" kérte a lakosságot.

A The Sunday Times beszámolója szerint a rendőrség olyan hírszerzési adatokat vizsgál, amelyek arra vallanak, hogy a múlt havi párizsi mészárlás egyik végrehajtója a francia fővárosban elkövetett merényletek előtt Londonban és a közép-angliai Birminghamben járt. A brit elhárító szolgálatok vizsgálnak több olyan birminghami illetőségű személyt is, akikről gyanítják, hogy kapcsolatban álltak a november 13-ai párizsi támadássorozat fő kitervelőjével, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaouddal.

A lap szerint más nyugati országok elhárítási hatóságai figyelmeztették Londont, hogy az Iszlám Állam Nagy-Britanniát szemelte ki következő célpontjának, és merénylet elkövetésére utasította Szíriából hazatért brit tagjait.

Keith Vaz, az alsóház belügyi bizottságának elnöke a londoni metróban elkövetett támadás után elmondta, hogy a közel-keleti konfliktusövezetekből hozzávetőleg 400 brit dzsihadista térhetett haza Nagy-Britanniába. A munkáspárti politikus szerint "egytől egyig mindegyiküket gondos megfigyelés alatt kell tartani".

A Downing Street vasárnap csak annyit közölt, hogy "szoros figyelemmel" kíséri a fejleményeket. A miniszterelnöki hivatal szóvivője ugyanakkor nem fűzött érdemi kommentárt a történtekhez, hangsúlyozva, hogy folyamatban lévő rendőrségi vizsgálatról van szó.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×