eur:
393.57
usd:
367.8
bux:
65909.58
2024. április 23. kedd Béla

Kedden kezdődik az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév

Egyenes nemzetközi televíziós közvetítésben zajló tömegesemény lesz kedden a Ferenc pápa által meghirdetett, az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév vatikáni megnyitása, a szertartás mégis "egyszerű" lesz az év üzenetének jegyében - mondta Rino Fisichella érsek, a szentév egyházi szervezője.

A szertartás a Szent Péter téren kezdődik kedden reggel fél tízkor.

Először a II. vatikáni zsinat (1962-1965) dokumentumaiból olvasnak fel részleteket: a zsinat négy hittani határozatából (az úgynevezett konstitúciókból: Dei Verbum, Lumen gentium, Sacrosanctum concilium, Gaudium et spes), valamint az ökumenizmusról szóló Unitatis redintegratio és a vallásszabadságról szóló Dignitatis humanae rendelkezésekből (decretum). A II. vatikáni zsinat ötven évvel ezelőtt, 1965. december 8-án ért véget.

A Szent Péter téren bemutatott szentmisén Ferenc pápa a bazilika külső előcsarnokában levő szent kapuhoz megy. A hagyomány szerint a kapu két szentév között zárva van. Téglafal is lezárta, ezt már eltávolították.

Ferenc pápa a Zsoltárok (118:19) latinul elhangzó sorával kéri a szent kapu megnyitását: "Nyissátok ki előttem az igazság kapuit!"

Miután kitárta a bronz kapuszárnyakat, a pápa elsőként halad át a bejáraton, őt a bíborosok, püspökök, papok, szerzetesek, szerzetesnők és laikusok követik. A pápa vezette menet bevonul a Szent Péter-bazilikába, és egészen a főoltárig, Szent Péter apostol itt levő sírjáig halad, ahol a szentmise végső része zajlik.

Ettől kezdve a szent kapu a 2016. november 20-ig tartó szentév végéig nyitva tart majd.

Az egyház december 8-án a szeplőtelen fogantatás, november 20-án Krisztus király ünnepét ünnepli. A szeplőtelen fogantatás dogmáját 1854. december 8-án IX. Pius pápa a Szent Péter-bazilikában hirdette ki, Olaszországban piros betűs munkaszüneti napnak számít.

A misén használt evangélium könyvét a szentév logója díszíti: ez Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita művész alkotása, és a Jópásztort ábrázolja, aki az emberiséget vállára emelve viszi.

A Vatikán bejelentése szerint a szentév megnyitásán jelen lesz XVI. Benedek nyugalmazott pápa. Az eseményen számos magas rangú külföldi delegáció vesz részt, köztük Sergio Mattarella olasz államfő, II. Albert volt belga uralkodó és Johannes Singhammer, a Bundestag alelnöke. Az eseményre ezer újságíró akkreditáltatta magát. A Szent Péter térre ötven-százezres tömeget várnak.

Ez a harmincadik szentév az egyház történetében, és az első, amelyet a pápa által választott témának szentelnek. Az utóbbi száz évben 1933-ban és 1983-ban tartottak rendkívüli szentévet. Az utolsó, akkor rendes szentév az ezredfordulón, 2000-ben volt, II. János Pál pápasága alatt, aki 1999. december 24-én nyitotta meg a szent kaput.

Ferenc pápa kedd délben beszédet mond a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából. Délután elhagyja a Vatikánt, és a római Spanyol lépcső szomszédságában álló Szeplőtelen Szűz Mária kegyoszlopához megy imádkozni.

Este hét óra után a Szent Péter téren látványos fényjátékot tartanak. A Fiat Lux: illuminating our common home latin-angol című előadás során fényeket és képeket vetítenek a Szent Péter bazilika homlokzatára. A felvételek neves fotóművészek, közöttük Sebastiao Salgado, Yann Arthus Bertrand, Steve McCurry alkotásai és az irgalmasság, az emberiség, a természet, a klímaváltozás arcait mutatják be, vagyis a teremtett világ összetett szépségét Ferenc pápa Áldott légy! enciklikáját idézve. Ez az első alkalom, hogy a Szent Péter téren hasonló előadást rendeznek. A műsort mások mellett a Világbank és Paul G. Allen, a Microsoft társalapítója finanszírozza.

December 13-án Rómában a lateráni Szent János-bazilika és a városfalakon kívüli Szent Pál-bazilika szent kapuját nyitják meg, valamint a világ egyházmegyéinek szent kapuit. A legelsőt azonban Ferenc pápa már november 29-én kitárta, a "világ peremén", a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban.

Az irgalmasságnak szentelt szentévben Ferenc pápa minden héten tesz valamilyen "gesztust" a szegények segítésére - jelentette be a Vatikán. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×