eur:
386.64
usd:
355.93
bux:
68269.83
2024. május 17. péntek Paszkál

Takács Szabolcs: a külső határok védelme Európa jövőjének garanciája

Az az ország erős, amely meg tudja védeni határait, ami igaz a belső határok szisztematikus ellenőrzésére is. Az európai stabilitás megőrzésének eszköze pedig a nyugat-balkáni országokkal fenntartott kapcsolat szorosabbra fűzése - mondta újságíróknak Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára a tagországok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek keddi brüsszeli tanácskozása után.

A külső határok védelme elengedhetetlen feladata az unió valamennyi országának, ezzel kapcsolatban Magyarország véleménye az, hogy a tagországok határvédelmének nemzeti hatáskörben kell maradnia. Azonban ha egy ország nem tudja megvédeni a határait, akkor annak segítséget kell kérnie az uniótól. Ha ezt nem teszi meg, akkor valamilyen módon szankcionálni kell - hangsúlyozta az államtitkár.

Takács Szabolcs elmondta, hogy az Általános Ügyek Tanácsa (ÁÜT) néven ülésező testület keddi brüsszeli megbeszélésén egyetértés mutatkozott a külső határok feltétlen védelmével kapcsolatban, ezzel együtt a schengeni határok megőrzése terén is. Az államtitkár hozzátette, hogy Magyarország számára a schengeni térség védelme elsőbbséget élvez, ezért is jött létre a Schengen barátai csoport a V4 országaival közösen.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a minden tagállamra kiterjedő belső határellenőrzés akkor lesz hatékony, ha a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) információi megoszthatóvá válnak.

A határok védelmét ugyanakkor nemzeti hatáskörben hagyná Magyarország, viszont azok a tagállamok, amelyek nem tudják megvédeni egyedül határaikat, kérjenek és kapjanak központi segítséget. Ha ez nem valósul meg, akár szankciókat is kilátásba kell helyezni - hangsúlyozta a politikus.

A migrációs válság kezelése és a stabilitás szempontjából is kiemelten fontos Európa számára a kiegyensúlyozott és fejlődő irányt mutató kapcsolat a nyugat-balkáni térség országaival. Takács Szabolcs elmondta, hogy Magyarország üdvözli, hogy hétfőn a csatlakozási folyamat két fejezetét is megnyitotta az unió Szerbiával. A keddi tárgyaláson a jelen lévő politikusok egyetértettek abban, hogy Macedónia és Montenegró tárgyalási folyamatait is fel kell gyorsítani, ellenkező esetben a stabilitás hiányával tovább romolhat a migrációs válság.

A "Brexit"-ről - vagyis Nagy-Britanniának az EU-ból való távozásáról - is szó esett az Általános Ügyek Tanácsa keddi ülésén, amellyel kapcsolatban Takács Szabolcs elmondta, hogy Magyarország azt tartja jónak, ha Nagy-Britannia az unió része marad.

Magyarország támogatja a nemzeti hatáskörök, a nemzeti parlamentek szerepének erősítését, a belső piac mechanizmusainak megőrzését is, de a személyek szabad áramlásával kapcsolatos kérdésben szkeptikus. Takács Szabolcs úgy vélekedett, hogy nem szabad, hogy diszkrimináció érje az uniós állampolgárokat, azaz az unió egyik fontos alapszabadságát ne lehessen szelektíven alkalmazni.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×