eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Szeptember 11-e óta nem voltak ilyen borúlátóak a németek

Németország közhangulatára egyre jobban rányomja bélyegét a menekültválság. Az elmúlt hetekben végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a lakosság 73 százaléka nyugtalanítónak találja a jelenlegi helyzetet, és a válaszadók több mint fele növekvő aggodalommal tekint a küszöbön álló újesztendő elé. A második világháború óta csak ritkán fordult elő, hogy a németeken ennyire eluralkodjék a borúlátás.

A gazdasági élet stabilnak tűnik, a munkanélküliség egyre kisebb, mégis a németeken mind inkább erőt vesz a jövőtől való félelem. Ezt a tekintélyes Allensbach közvélemény-kutató Intézet most közzétett adatai bizonyítják. Eszerint míg az egy évvel ezelőtt végzett felmérés szerint a lakosság 55 százaléka tekintett derűlátással az új év elé, most csupán alig 40 százalék véli úgy, hogy nem kell tartani komolyabb veszélyektől jövőre sem.

A kérdések között vezető helyen szerepelt a menekült-probléma megítélése, és az erre adott válaszokból az derül ki, hogy a németek mintegy 50 százalékát fokozódó mértékben nyugtalanítja a migránsok folyamatos beáramlása. Tapasztalatom szerint ez az egyik legfontosabb beszédtéma is.

Még azok a kollégáim is, akik az állami Bajor Rádió interkulturális szerkesztőségének tagjai és már évek óta elsősorban az integráció kérdéséről készítenek riportokat, tudósításokat, egyre inkább elbizonytalanodnak, és magánbeszélgetéseink során kétkedéssel fogadják a kancellár ismételt fogadkozását, hogy Németország igenis megbirkózik ezzel a kihívással is. Így aztán szinte magától értetődik, hogy az átlagpolgárt is hatalmába keríti a félelem.

A most készült tanulmányból kiderül, hogy a lakosság 70 százaléka a jelenlegi menekültkérdést tekinti a legnagyobb problémának, amellyel a Német Szövetségi Köztársaság megalapítása óta szembesül.

Azonban nem csak azt kérdezik egyre többen, hogy miként tovább, hanem azt is, hogy vajon mennyi alvó sejt áramlik be azokkal, akiket tényleg a polgárháború kényszerített szülőföldjük elhagyására.

Az Allensbach Intézet felmérésében alighanem az a leginkább feltűnő, hogy a válaszadók háromnegyed része ugyan változatlanul bízik a németországi konjunktúra fokozatos élénkülésében és ebből eredően a saját anyagi helyzetének tartós stabilitásában, viszont egyre jobban tart olyan terrorveszélytől, amely már személyi biztonságát is komolyan fenyegeti.

Mindent összevetve csupán a koreai háború, a kőolajválság valamint a 2001 szeptemberében New York-ban elkövetett merényletek idején uralkodott el a németeket ilyen mértékben a borúlátás mint jelenleg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×