eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nagy-Britannia és Magyarország is működő Európát akar

Nagy-Britanniának és Magyarországnak hasonló elképzelései vannak az EU-ról, működő Európát akarnak - mondta David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután az Országházban tárgyalt magyar kollégájával, Orbán Viktorral. Mindketten erős Európát akarunk - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő. A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor szólt a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokról, fontosnak nevezve, hogy ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést a szigetországban. Közölte ugyanakkor, hogy Magyarország minden olyan ésszerű brit javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén.

A brit kormányfő kiemelte a szubszidiaritás jelentőségét, és azt, hogy fair szabályok legyenek, egyenlő bánásmódban részesüljenek az eurózónán belüli és az azon kívüli tagállamok, továbbá, hogy tartsák tiszteletben a nemzetállamokat.

David Cameron kijelentette: Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és az EU-nak is fontos Nagy-Britannia, hiszen az országnak erős a gazdasága. Úgy vélte, lehetséges, hogy az Európai Tanács februári üléséig megoldást érhetnek el.

Közölte: lehetnek olyan országok, amelyek mélyebb integrációt akarnak, de nem egy olyan unió kell, amely "elvesz tőlünk bizonyos dolgokat". Ugyanakkor a brit miniszterelnök hangsúlyozta egyebek mellett az egységes piac jelentőségét.

Arra is kitért, hogy a megbeszélésen szóba került a brit szociális rendszer is, és bár támogatja az emberek szabad mozgását, hiszen jó, hogy például a britek is mehetnek más európai országokba dolgozni, de figyelembe kell venni, hogy ez a szabad mozgás nyomást jelent a szociális rendszernek, ezért tárgyalni kell erről a kérdésről. Ugyan az februári EU-csúcsig már nincs sok idő, de ha jól, keményen dolgoznak, megállapodást érhetnek el - magyarázta. Emlékeztetett: Nagy-Britanniában népszavazás lesz az EU-tagságról.

David Cameron a szociális juttatások megreformálásával kapcsolatban beszélt arról a lehetőségről, hogy a külföldiek várjanak négy évig, mire hozzájuthatnak a szociális ellátásokhoz, de azt mondta, nyitott más megoldásokra is.

A brit kormányfő arról is szólt, hogy megállapodásra van szükség Szíriában, és Európának szoros és erős külső határvédelem kell. Kiemelte továbbá a minszki megállapodások betartásának fontosságát is.

David Cameron azt is elmondta, hogy Magyarország növekedést ért el az utóbbi időben, és alacsony a munkanélküliség, továbbá üdvözölte, hogy megbecsülik a brit befektetőket Magyarországon. Mindkét ország"lelkes" tagja a NATO-nak és az EU-nak - közölte. Mint mondta, jó tapasztalatokat szereztek az elmúlt években a magyar miniszterelnökkel folytatott együttműködésben, ami eredményes jövőt vetít előre, és más témákban is együttműködhetnek. Nem kell újabb tíz évet várni brit miniszterelnök budapesti látogatására - tette hozzá utalva arra, hogy legutóbb 2005-ben járt Magyarországon Nagy-Britannia kormányfője, Tony Blair.

"Mind a ketten erős Európát akarunk (...), egy erős Európának pedig versenyképes Európának kell lennie" - hangoztatta Orbán Viktor David Cameronnak az unióval kapcsolatos négypontos javaslatáról szólva, amelyből "mi hármat úgy, ahogy van teljes mellszélességgel támogatunk". "Szellemi és stratégiai egyezés van közöttünk" - fogalmazott.

Közölte: azonos a brit és a magyar álláspont arról, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az EU-n belül, továbbá hogy az eurózónához nem tartozó országoknak egyenlő elbánást kell biztosítani az EU intézményrendszerében.

Egyetértettek abban is - folytatta -, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar kormány a becsületesen dolgozó magyar emberek érdekében áll ki mindenhol. Ezért azt kérte brit kollégájától, javaslataik megfogalmazásakor legyenek tekintettel arra, hogy a magyar emberek elsöprő többsége Nagy-Britanniában becsületesen dolgozik, és munkájával, befizetéseivel hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához.

Ha ezen a területen változtatni akarnak, azt a visegrádi négyek (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) szeretnék közösen megismerni és közösen megállapodni róla - tette hozzá, megjegyezve, hogy jó esélyt lát erre.

Utóbbi témáról Orbán Viktor külön is beszélt kérdésre, fontosnak nevezve, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést.

Ugyanakkor - közölte - Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén, mert "azt mi sem engedjük meg Magyarországon".

Hangsúlyozta: "mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban", hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, nem elvenni akarnak az ott élőktől, hanem dolgozni szeretnének, és jól is dolgoznak - mondta, jelezve, hogy a brit statisztikai hivatal adatai szerint 55 ezer Magyarországon született munkavállaló dolgozik ma Nagy-Britanniában.Magyarország becslései szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok összességében több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak - fűzte hozzá.

Orbán Viktor arra számít, David Cameronnal megtalálják majd azt a megoldást, amely a magyar munkavállalóknak is megfelel, és a brit kormány céljait is szolgálja.

A miniszterelnök arról is biztosította brit kollégáját, hogy Magyarország NATO-partnerként - az ország méretéhez illeszkedő súllyal - a jövőben is részt fog venni a szíriai és iraki nemzetközi akciókban.

A magyar-brit kétoldalú ügyeket a kormányfő rendben lévőnek nevezte, emlékeztetve, hogy Nagy-Britannia az ötödik legnagyobb befektetője Magyarországnak, ahol 700 brit cég dolgozik, ezek pedig összesen több mint 50 ezer embert alkalmaznak.

A migráció témájában Orbán Viktor kérdésre azt mondta: a józan ész azt diktálja, hogy minden felelős kormány védje saját polgárait. Magyarország fenn akarja tartani a schengeni szerződést, amihez meg kell védeni a schengeni határokat - közölte.

A tájékoztatón Orbán Viktort megkérdezték szerdai lengyelországi magánlátogatásáról is, amelynek során találkozott Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével. Ezzel kapcsolatban jelezte, látta azokat a "spekulációkat", amelyek szerint "a lengyelországi öregfiúk-találkozó" összefüggésben lenne a csütörtöki budapesti magyar-brit megbeszéléssel. "Ez nincs teljesen így" - mondta.

Végignézve "a mostani európai, különösen közép-európai politikai palettán, a lengyel kormányzópárt elnöke és jómagam a kevés talpon maradt rendszerváltók közé tartozunk. Ez a szabadságharcosok öregfiúkklubja tulajdonképpen. Örömmel látogattam meg a lengyel barátainkat, és ott megerősítettük a lengyel-magyar stratégiai együttműködést" - fogalmazott.

A brit kormányfőt a miniszterelnöki tárgyalás után fogadta Áder János államfő is. A Köztársasági Elnöki Hivatal a találkozó után közölte: Magyarországnak és Nagy-Britanniának is érdekében áll, hogy a párizsi klímamegállapodást minden megalkuvás nélkül végrehajtsák.

A közlemény szerint a köztársasági elnök és a brit miniszterelnök tárgyalásán elhangzott, hogy a klímaváltozás egyaránt - ráadásul az európai átlagnál nagyobb mértékben - érinti Nagy-Britanniát és Magyarországot.

Az éghajlatváltozás következményei már érzékelhetők a hétköznapokban, és láthatóak a tudósításokban a Nagy-Britanniából érkező árvízi és a magyarországi aszályról érkező hírek formájában - tették hozzá. A két ország elkötelezett a párizsi klíma megállapodás végrehajtása iránt - áll a közleményben.

A Fidesz közölte, a magyar állásponthoz hasonlóan David Cameron is egyetértett azzal, hogy a határok védelme a legfontosabb. A Fidesz-frakció szerint a magyar és a brit miniszterelnök is egyértelművé tette, hogy erős Európában és erős nemzetállamokban látja Európa jövőjét. Ehhez meg kell védeni Európát és annak külső határait, mert a bevándorlás már az európai polgárok biztonságát, szabad mozgását és szabad munkavállalását fenyegeti - közölték.

Az MSZP szerint eredménytelen volt Orbán Viktor és David Cameron megbeszélése. Az ellenzéki párt bátrabb fellépést várt volna el a magyar miniszterelnöktől a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók érdekében. Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja úgy értékelt, hogy a brit kormányfő kampánykörútja keretében járt Magyarországon, az útját a Nagy-Britannián belüli események vezérelték és ehhez a magyar kormányfő asszisztált.

A Jobbik szerint a magyar kormány történelmi lehetőséget szalasztott el. "A magyar kormány nem állt helyt és nem volt képes megfogalmazni azokat a magyar nemzeti érdek szempontjából fontos követeléseket, amelyekre a lehetőség adott volt" - fogalmazott Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a találkozó után.

Az LMP szerint a kormánynak olyan feltételeket kellene teremtenie, hogy a Nagy-Britanniában élő 55 ezer magyart visszahozza Magyarországra, ha pedig ez nem tudja elérni, akkor álljon ki az ott élő magyarok érdekeiért. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője a kormányfői megbeszélést értékelve közölte, pártja szerint is módosítani kell az Európai Unióról szóló szerződést. Kifejtette: olyan EU-t kell teremteni, ahol senki sem kényszerül arra, hogy elköltözzön saját országából ahhoz, hogy meg tudjon élni, és emellett tisztességes munkáért tisztességes bért kap.

Az Együtt szerint Orbán Viktor kormányfő a brit miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson nem állt ki kellő eréllyel a magyar munkavállalók védelme érdekében, ezzel a miniszterelnök magára hagyta a saját választóit.

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a magyar kormányfő kettős mércét alkalmaz migránspolitikájában: miközben Orbán Viktor bűnözőnek állítja be a keletről érkező gazdasági bevándorlókat, a Nagy-Britanniába jobb megélhetés reményében kivándorló magyaroknak különleges elbánást kér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×