eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rekordösszegben vásároltak magyar kereskedelmi ingatlanokat tavaly

Tavaly rekordértékben, 745 millió euróért vásároltak befektetők magyarországi kereskedelmi ingatlanokat, ami 60 százalékkal magasabb a 2014-es forgalomnál, és a válság óta a legmagasabb befektetési forgalom az ingatlanszektorban - mondta Borbély Gábor, a CBRE ingatlantanácsadó elemzési vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: a kelet-közép-európai régióban ez a legmagasabb növekedés, miközben a magyar kereskedelmi befektetési ingatlanpiac 2012-óta töretlenül bővül. Tavaly az irodák voltak a legnépszerűbbek, a forgalom 50 százalékát ez a szegmens adta, de számottevő arányt képviseltek az ipari ingatlanok is, amelyek befektetési értéke megnégyszereződött tavaly.

Az idei évről elmondta: pozitív a kép, az ágazat további 10-15 százalékos emelkedést érhet el, és nem lehetetlen az egymilliárd eurós forgalom elérése sem. Úgy vélte, a befektetési ingatlanpiac további növekedését támogatja az alacsony olaj-, és nyersanyagárak mellett az is, hogy a kamatkörnyezet kedvező Magyarországon.

A befektetők összetétele a válság óta megváltozott, míg 2006-2007-ben az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria volt a legnagyobb tőkeküldő ország, addig 2014-2015-ben az amerikai befektetők voltak a legjelentősebbek. Magyarország várható felminősítése újabb tőkebefektetéseket vonzhat - mondta.

Borbély Gábor kiemelte: a magyar befektetői kör, főleg az ingatlanalapok, tavaly már a második legfontosabb tőkeforrás voltak a piacon.

Varga Judit, a CBRE irodapiaci csoportvezetője elmondta: új épületeket is építenek, idén 100 ezer négyzetméter új irodaépület átadása várható. Ezeknek az irodaépületeknek az 57 százaléka már előbérletben elkelt, tavaly is az előbérletek dominálták az irodapiacot - sorolta.

Elmondta, a növekvő kereslet és az alacsony fejlesztési volumen miatt alig maradt üres iroda Budapesten, a bérlők nehezen találnak új ingatlant. Prágához és Varsóhoz képest Budapesten volt a legalacsonyabb az üresedési ráta 2015-ben, 12,1 százalékos, ami 4,1 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Baka Gergely, a CBRE ipari ingatlanpiaci csoportvezetője arról beszélt, hogy az autóipari fejlesztésekkel az új ipari ingatlanok kínálatának súlypontja vidékre helyeződött, tavaly a kelet-magyarországi fejlesztések domináltak. Jelentős piaccá vált Budapest (itt 2 millió négyzetméter ipari ingatlan található) mellett Tatabánya (530 ezer négyzetméter), Győr (480 ezer négyzetméter), Székesfehérvár (415 ezer négyzetméter) és Nyíregyháza (310 ezer négyzetméter). A teljes magyarországi ipari ingatlanállomány 7,5 millió négyzetmétert tesz ki.

Úgy vélte, a piacot idén is az autóipari fejlesztések hajtják majd, jelenleg mintegy 200 ezer négyzetméternyi ipari ingatlan van építés alatt Gyöngyösön és Kecskeméten.

Csörgő Anita, a CBRE kiskereskedelmi ingatlanpiaci vezetője elmondta: a háztartások fogyasztásának növekedése látványosan hozzájárult a bérlői kereslet emelkedéséhez, mivel közel 100 új üzlet nyitását regisztrálta a CBRE mintegy 35 200 négyzetméter területen, ami 5 százalékos növekedés. Ezt a idén újabb 3,5 százalékos bővülés követheti. Az új üzletek felét a divatmárkák adták, majd a bútor és sportszer-kereskedők következtek.

Magyarországon a kiskereskedelmi ingatlanállomány 3,8 millió négyzetméter, ebből 2 millió négyzetméter bevásárlóközpont vagy bevásárlópark.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×