eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Perelnék az Ubert a londoni taxisok

Beperelnék az Ubert a brit taxisok, mivel az tavaly kevesebb nyereségadót fizetett, mint a négy Black Cab vezető együttvéve. A világszerte híres fekete taxisok saját okostelefonos alkalmazással próbálják felvenni a versenyt a piacot felbolygató Uberrel.

A szabadversenyes kapitalizmus hazájában, Nagy-Britanniában kevesen ontanak könnyeket az olyan cégekért, amelyek évtizedes uralmát aláássák az olcsóbban szolgáltató technológiai vállalkozások.

A közvéleményt viszont különösen felháborítja, ha ezek a vállalatok különböző adóelkerülési trükköket alkalmaznak.

Korábban a kávéláncok, az Apple és az Amazon is tiltakozások célpontja volt és ilyen helyzetben találta magát most a Google, amely bagatellnek számító összeget, mindössze 130 millió fontot fizet be a brit államkasszába - nem egy év után, hanem a 2005 óta eltelt évekért összesen.

A londoni fekete taxisokat nem mindenki kedveli. Drágák, a többi autósnak kényelmetlenséget okozva vagy túl lassan mennek, vagy elfelejtenek indexelni, vagy csak megfordulnak előttük az út közepén.

Most azzal akarják maguk mellé állítani a közvéleményt - köztük az Uber-felhasználókat -, hogy felhívják a figyelmet: az Uber csak jelképes nyereségadót fizet be az államkasszába.

Már októberben kiderült, hogy az Uber tavaly mindössze 22 ezer font nyereségadót fizetett, annak ellenére, hogy 40-szer akkora profitot termelt. Az érvelés szerint a cég korábban veszteséges volt és kihasználta a briteknél létező késleltetett adófizetési lehetőséget.

"Csak annyi adót fizettek, mint négy taxis összesen... felmérjük, hogy jogi útra terelhetjük-e az ügyet. Számunkra az Uber nem tűnik alkalmas és korrekt cégnek. Ez egy nemzetközi konglomerátum, amely más országokban is figyelmen kívül hagyta a szabályozást. Hogyan engedhetik, hogy Londonban működjenek?" - mondta Steve McNamara, az egyik brit taxisszövetség főtitkára.

McNamara erkölcstelennek nevezte, hogy az Uber gyakorlatilag nem fizet nyereségadót a brit államkasszába.

A San Francisco-i cég már több országban borsot tört a taxisok orra alá. A hagyományos taxisokkal szimpatizálók sokszor a nemzetek felek álló, ellenőrizhetetlen szabadkapitalizmus képviselőjének tartják.

A cég eddig 10 milliárd dollárt gyűjtött be befektetőktől, de papíron még nem nyereséges - nemzetközi terjeszkedése miatt jelentős veszteségeket könyvel el.

"Nyereségadót a nyereség, nem pedig a bevétel után kell fizetni. Mi veszteségesek vagyunk. A technológiánk által létrehozott bevétel nagy része partnereinknél, a vezetőknél marad. A fizetés elektronikus formában történik, az adóhatóságok ezt lenyomozhatják" - mondta egy Uber-szóvivő.

John Cristensen, egy, a fair adózási gyakorlatért kampányoló brit szervezet vezetője azt mondta: az Uber Hollandiába vihette a profit egy részét és így csökkenthette nagy-britanniai adóterhét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×