eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az ukrán pilótanő nem hajol meg az oroszok előtt

Bemutatott a bíráknak, az éhségsztrájk folytatását ígérte és elénekelte hazája himnuszát. Ezzel zárult az ukrán katonai pilóta, Nadia Szavcsenko pere, akit az orosz hatóságok újságírók meggyilkolásával vádolnak. Közben a külvilág nyomást fejt ki Moszkvára, hogy engedjék el az ukrán pilótát.

Napok óta folytat éhségsztrájkot, de ennek ellenére jó erőben és harcos hangulatban érkezett Nadia Szavcsenko a donyecki bíróságra.

Ez a Donyeck, nem az a Donyeck - a város Oroszországnak az Ukrajnával határos rosztovi régiójában található és itt állították bíróság elé az ukrán katonai pilótát, akit azzal vádolnak, hogy orosz tudósítók meggyilkolásában segédkezett, mert megadta tartózkodási helyüket az ukrán tüzérségnek.

Az incidens 2014 nyarán történt a kelet-ukrajnai Luhanszk-régióban, ahol heves harcok dúltak a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán kormányerők között. Szavcsenko a szélsőjobb kötődésű önkéntes Ajdar hadosztály soraiban harcolt.

A lázadók még abban az évben elfogták és átadták Oroszországnak. Mobiltelefon-adatait bizonyítékként felhozó ügyvédei szerint viszont még azelőtt került fogságba, hogy a két orosz újságíróval végzett volna egy aknatámadás.

Miközben vizsgálati fogságban ült, az Irakot is megjárt Szavcsenkót otthon megválasztották parlamenti képviselőnek. Tavaly pedig delegálták az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe, ami azt jelenti, hogy papíron diplomáciai mentességet élvez.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is bírálta Moszkvát Szavcsenko fogva tartása miatt. Ukrajna szerint egyszerűen elrabolták állampolgárát.

Szavcsenko soha nem ismerte el az orosz bíróságot és ezt most is értésre adta: az ukrán nemzeti jelképet, a háromágú szigonyt a pólóján viselő katona nemes egyszerűséggel a padra ugorva bemutatott a bírónak majd káromkodások közepette közölte: "Oroszországban nincsenek perek vagy nyomozások. Csak komédia van, amit a Kreml bábjai adnak elő".

Mivel Szavcsenko végig ukránul beszélt, a szemérmes bíró utasította a tolmácsot, hogy a trágár szavakat ne fordítsa le.

Az utolsó szó jogán felszólaló vádlott megismételte, hogy sem bűnösségét, sem az ítéletet, sem a bíróságot nem ismeri el. "Oroszország egy harmadik világbeli állam, totalitárius rezsimmel és önbíráskodó diktátorral. Itt köpnek az emberi jogokra és a nemzetközi jogra. Vicces, hogy a másokat elrablók és kínzók érzik úgy, hogy joguk van ítélkezni" - mondta.

Szavcsenko azt is közölte: nem fog fellebbezni és folytatja az éhségsztrájkot. 10 nappal később már csak a szilárd táplálékot tagadja meg. "Így lesz tíz-egynéhány napja Oroszországnak, hogy visszavigyen Ukrajnába, ahonnan elrabolt... Remélem Porosenko elnöknek van elég diplomáciai érzéke, hogy megállapodjon egy idiótával Oroszországban. Így is, úgy is hazaküldenek, élve vagy halva".

Azt is kilátásba helyezte, hogy családja és honfitársai a fogda előtt fogják várni és végül az "egyszerű becsületes orosz lakosok is teával és takarókkal látják majd el őket, mert tudják, hogy a gyerekeik is hasonlóan járhatnak".

Szavcsenko "minden nép börtönének" nevezte Oroszországot és forradalommal fenyegette meg. "Tudjuk, hogy ettől úgy félnek, mint a tűztől! Ezért jobb, ha hazaküldenek!"

A pilóta akár 25 éves börtönbüntetést is kaphat, amikor március 21-én ítéletet hirdetnek az ügyében. Õ erről annyit mondott: "lehet, hogy megéri" a napot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×