eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin

Két napot ülésezik a héten az Országgyűlés

Kétnapos ülést tart a hét fennmaradó részén az Országgyűlés. A képviselők módosíthatják a behajtási költségátalányra vonatkozó előírásokat.

A magyar zászló és címer napja alkalmából várható megemlékezéssel kezdődik ma délután 1 órakor az Országgyűlés ülése. A napirend előtti felszólalásokat követően a képviselők arról döntenek, hogy a házszabálytól való eltéréssel, már holnap szavazhassanak a behajtási költségátalányra vonatkozó szabályozás módosításáról.

Ennek célja, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen minden esetben, akár fölösleges adminisztrációs terheket generálva késedelmes követeléseikért az ide vágó uniós irányelvnek megfelelő 40 eurós behajtási költségátalányt kiszámlázniuk adósaiknak, csak amennyiben élni kívánnak e jogukkal. Az uniós irányelv sem kötelezettséget fogalmaz meg, mint jelenleg a Polgári Törvénykönyv, csupán lehetőséget.

A mentelmi ügyi döntéseket követően az interpellációk és az azonnali kérdések órája következik, majd egyebek mellett az ebtenyésztési szabályozáson lazító kormánypárti javaslatról, a Széchenyi István születésének 225. évfordulójára tervezett megemlékezésről, illetve az államháztartási törvény módosításáról vitáznak a képviselők, amely a havonta felhalmozódó költségvetési maradvány felhasználhatóságát írja át.

A már említett behajtási költségátalányról tehát - amennyiben ma a Ház négyötöde rábólint -, illetve az ebtenyészési módosításról holnap délelőtt, a napirend előtti felszólalásokat követően döntenek a képviselők, majd több ellenzéki tárgysorozatba-vételi kérelemről szavaznak.

A határozatok után a képviselők mások mellett megkezdik az épített környezet alakításáról szóló törvénymódosítás vitáját, amely a tervezői felelősségbiztosítás lehetőségét is tartalmazza, továbbá megvitatják a magáncsőd első ütemére szabott határidő ismételt halasztását, a paksi bővítés nyilvánosságán - brüsszeli nyomásra - változtató tervezetet, az Erzsébet-program átírását és azt az előterjesztést, amely szigorítana a menekültügyi szabályokon, így csökkentené a menedékkérők szociális ellátásait és egy hónapra rövidítené a menekültek befogadóállomáson való tartózkodását.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×