eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jelentős létszámleépítés a kormányzati szerveknél

A kormány tervei szerint jövőre 15 ezer fővel csökkentik a központi költségvetési szerveknél dolgozók számát. A legtöbb alkalmazottat várhatóan a Honvédelmi Minisztériumból és háttérintézményeiből küldik el, de az APEH-nál csaknem 2.000 fővel emelkedik a létszám.

A kormány azt tervezi,

hogy csaknem 17 ezer főt bocsát el jövőre a központi költségvetési intézményekből, igaz, mintegy kétezer embert fel is vennének. Így 274 ezer főre csökkenne az intézmények összlétszáma.

A központi költségvetési szervezetek közé tartozik a többi között az Országgyűlés, ahonnan 22, az Állami Számvevőszék, ahonnan 20, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, ahonnan 39 és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, ahonnan a tervek szerint 81 alkalmazottat bocsátanak el.

A minisztériumok esetében leginkább a háttérintézményeket érintik a leépítések. A legtöbb embert, 3.130-at a Honvédelmi Minisztériumból, a legkevesebbet: 144 főt a Külügyminisztériumból küldenek el.

Több mint 3.000 dolgozót bocsátanak el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumból, 2.549-at az Egészségügyi Minisztériumból és 2.129 embert az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból.

A Pénzügyminisztériumból 1.454 dolgozót, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból 1.434-et, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumból pedig 1.170 főt küldenek el.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 970 dolgozótól válik meg, 518 főtől a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, 340-től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, 193-tól a Miniszterelnöki Hivatal válik meg.

Nem minden intézményt érint azonban a létszámcsökkentés. Ilyen például az 58 fővel dolgozó Köztársasági Elnökség, és a csaknem 11 ezer fővel dolgozó bíróságok, de a Közbeszerzések Tanácsától és a Gazdasági Versenyhivataltól is csupán két-két alkalmazottat bocsátanak el.

A változások pozitívan érintik a többi között a Magyar Tudományos Akadémiát és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt.

Az akadémia létszáma 272 fővel nő, az APEH létszáma pedig, az illetékhivatalok és feladataik helyi önkormányzatoktól való átvétele, illetve az ellenőrzési tevékenységek erősítése érdekében 1.850 fővel gyarapodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×