eur:
385.7
usd:
354.94
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Mégis vissza akarja szerezni a Koh-i-Noor-gyémántot India

Az indiai kormány kedden bejelentette, hogy mégis vissza akarja szerezni az országnak a Koh-i-Noor-gyémántot, amelyről egy nappal korábban az indiai államügyész-helyettes az ügy legfelsőbb bíróságon zajló tárgyalásán azt állította, hogy India nem próbálja meg visszakapni Nagy-Britanniától.

Az államügyész helyettes hétfőn, a drágakő visszaszerzésére indított közérdekű per előtt tartott meghallgatáson kijelentette, hogy a Koh-i-Noor-gyémántot, amely ma a brit koronaékszerek része, nem lopták a britek, hanem ajándékba kapták: Randzsit Szingh, az utolsó szikh maharadzsa ajándékozta azt a brit Kelet-indiai Társaságnak.

Az indiai kulturális miniszter azonban kedden közleményben szögezte le, hogy az indiai kormány mindent el fog követni a gyémánt visszaszerzésére.

A legfelsőbb bíróság egy jogi csoport petíciójával kapcsolatban rendezett meghallgatást, amely azt követelte, hogy az indiai kormány tegyen meg mindent a gyémánt visszaszolgáltatásáért.

A bíróság hat hetet adott a kormánynak, hogy alaposan gondolja át és alakítsa ki álláspontját a kérdésben, mielőtt a beadványról döntenének.

A nagy, ovális alakú, halványlila színű gyémántot a dél-indiai Ándhra Prades államban, Guntur közelében találták feltehetően a 13. században. Csiszolatlanul 793 karátos volt, elsőként a Katatija-dinasztia birtokolta.

A következő évszázadokban a kő többször is gazdát cserélt, mielőtt Viktória brit királynőhöz került volna. A gyémánt 1851-ben érkezett Londonba, átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzeten esett sérelemként tartják számon.

A Koh-i-Noort 1911-ben belefoglalták V. György feleségének, Mária királynénak a koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébeté, II. Erzsébet édesanyjáé lett. A gyémántot a Towerben, a koronaékszerek között őrzik.

India, Pakisztán és Afganisztán is megpróbálta már megszerezni az ékkövet az elmúlt évtizedben, a brit kormány eddig a Koh-i-Noor visszaszolgáltatására tett minden kísérletet visszavert.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×