eur:
386.9
usd:
358.36
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Kedden megbénulhat Budapest

A januári százzal szemben kedden akár ezer taxis tarthat forgalomlassító felvonulást Budapesten, hogy komolyabb lépésre ösztönözzék a kormányt az Uber és a hozzá hasonló vállalkozások ügyében - tudta meg a Népszabadság egymástól független forrástól.

Terveik szerint kedden reggel nyolckor a Hősök terén gyülekeznének a sofőrök, majd innen a Széchenyi térre hajtanának a Belügyminisztérium épülete elé. Az akció délután 2-3 óra között érne véget, a szervezők a rendőrségi engedélyeket már meg is kérték a lap információi szerint.

"Nem szeretnék, hogy a mostani megmozdulás annyira agresszív legyen a budapesti közlekedéssel szemben, mint az év elejei"- mondta a lapnak Gottlieb Géza, a januári fővárosi, spontán módon összeállt tüntetés egyik szervezője.

A forgalomlassító hatás azonban sokkal erőteljesebb lehet, ugyanis egységbe tömörültek a piaci szereplők. Az akcióról egy csütörtök esti ülésen döntöttek, ahol jelen volt az összes fuvarszervező képviselője és a taxis érdekvédelmi szervezetek is.

A nagy cégek közül egyik sem buzdít nyíltan részvételre, ám már "senki sem tiltja a megjelenést" a sofőrjeinek.

A taxisok szerint még mindig több olyan vállalkozás működik az országban, amely a jelenlegi személyszállítási törvényt megszegően működik és itt nem csak az Uberről beszéltek. A keddi tiltakozás az összes olyan vállalkozás ellen szól, amelyik a szürke vagy a fekete zónában szolgáltatnak.

A kormány a januári tiltakozás óta új szabályokat alkalmaz például az Uber-sofőrökkel szemben, azonban a taxisok sérelmezik, hogy a szabályokra fittyet hányó sofőrök továbbra is az utcán vannak.

Gottlieb Géza előrevetítette: amennyiben ezúttal sem járnak sikerrel, akkor minden keddre meghirdetik a demonstrációt.

Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×