eur:
389.67
usd:
363.15
bux:
68207.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az Iszlám Állam új minőséget jelent a nemzetközi terrorizmus történetében

A magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező szervezet megjelenése új minőség a nemzetközi terrorizmus történetében, és állandó, közvetlen veszélyt jelent Németországban - mondta a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke hétfőn Berlinben.

Hans-Georg Maassen a BfV iszlamista terrorizmussal foglalkozó konferenciáját megnyitó beszédében kiemelte, hogy az IÁ az első dzsihadista szervezet, amelynek sikerült "kvázi állami" struktúrákat létrehozni. Az igazságszolgáltatástól az adóellenőrzésen át a társadalombiztosításig terjedő intézményrendszerét nagyobb területen építette ki, mint Nagy-Britannia, az ellene szervezett nemzetközi koalíció pedig nem ért el átütő eredményt a légitámadásokkal.

Az IÁ-t nem érdemes a terrorista szervezet fogalommal jellemezni, mert sokkal többről van szó, egy olyan szervezetről, amely a terror eszközét is alkalmazva "asszimetrikus hadviselést" folytat a Nyugat ellen - vélekedett a belső elhárításért felelős német nemzetbiztonsági szolgálat vezetője a BfV Iszlám Állam - Globális fenyegetés című szimpóziumán.

Az IÁ az ellenőrzése alá vont területektől távol fekvő térségekben is képes súlyos csapásokat mérni, és eszközrendszere jóval szélesebb a korábbról ismert iszlamista terrorszervezetekénél, mint például az al-Kaida - mutatott rá Hans-Georg Maassen.

A technológiát tekintve látható, hogy házilagos készítésű, kezdetleges - és esetenként működésképtelennek bizonyuló - bombák helyett nagy szaktudással épített robbanószerkezeteket használ, valamint háborús fegyvereket, legfőképpen Kalasnyikov típusú gépkarabélyokat, és képes több helyszínen egyszerre zajló, akár napokig tartó támadássorozatokat végrehajtani.

A szervezetet tekintve az IÁ kettős stratégiát követ, felkészít és irányít csapásmérő egységeket - "hit teams" -, és az internet - főleg a közösségi oldalak és az azonnali üzenetküldő szolgáltatások - révén terjesztett ideológiájával ösztönzi a "csináld magad terrorizmust".

Előbbire példa a párizsi és a brüsszeli merényletsorozat, amelyben helyi, illetve az IÁ kiképzőtáborait megjárt, majd a menekültek közé szivárogva visszatért személyek vettek részt, utóbbira pedig a tavaly júniusi lyoni támadás, és annak a 15 éves lánynak az esete, aki az idén februárban a hannoveri főpályaudvaron leszúrt egy rendőrt.

A BfV elnöke a menekültválságról szólva hangsúlyozta, hogy az IÁ nem csupán a globális terrorizmus fő felelőse, de a menekülthullám megindulása is jelentős részben a tevékenységének tulajdonítható. Az Európában évtizedek óta nem tapasztalt menekülthullám pedig nemcsak azért nagy kihívás a biztonsági szerveknek, mert az IÁ merényletek elkövetésével megbízott személyeket juttat be a kontinensre a menekültek között, hanem azért is, mert ösztönzi a szélsőjobboldali támadásokat és feszültségeket kelt a demokratikus társadalmakban.

Az IÁ valamennyi elképzelhető forgatókönyvet tekintve állandó, komoly veszélyt jelent Németországban, határokat átívelő tevékenységével szemben pedig csak nemzetközi összefogással, a biztonsági, hírszerző szervek elmélyített együttműködésével lehet fellépni - emelte ki Hans-Georg Maassen.

A német belső elhárítás vezetője a tanácskozást felvezető sajtónyilatkozataiban a többi között elmondta, hogy naponta 2-4 lehetséges iszlamista merényletről futnak be információk a hatóságokhoz, amelyek ellenőrzése - "az ocsú és a búza szétválogatása" - igen nehéz feladat. Veszélyforrásként tartják számon azt a mintegy 800 "terrorturistát", akik Németországból a Közel-Keletre távoztak, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz vagy más terrorszervezethez, és a gyorsan terebélyesedő szalafista szubkultúrát, amelybe 8650 személyt sorolnak.

Hans-Georg Maassen hangsúlyozta, hogy "nem szabad egy kalap alá venni a vallási fanatikusokat és a muzulmánokat", és meg kell alakítani Németországban a "szélsőségek elleni koalíciót, amelyhez szükségünk van a mérsékelt muzulmánokra is, akik az alaptörvény értékeit képviselve harcolni akarnak velünk az iszlamizmus ellen".

A többi között hozzátette, hogy a hatóságok 90 mecsetet tartanak megfigyelés alatt. Ezek "hátsó udvarokban működő" intézmények, amelyekben gyűlöletet prédikálnak.

A BfV vezetője a konferencián tartott előadásában kitért arra is, hogy aggodalomra ad okot a kiskorúak és gyerekek körében tapasztalható radikalizálódás. A hatóságok 13 éves terrorturista lányokról is tudnak, munkájukat pedig megnehezíti, hogy 16 éven aluliak adatait csak konkrét fenyegetettség esetén szabad rögzíteni és tárolni.

Ezzel összefüggésben Rob Bertholee, a holland hírszerző szolgálat (AIVD) vezetője a tanácskozáson elmondta, hogy olyan 70 holland gyerekről van tudomásuk, akik az IÁ befolyása alá kerültek. Kétharmadukat holland iszlamisták vitték magukkal a szervezet által ellenőrzött közel-keleti régióba, egyharmaduk már a térségben, Szíriában vagy Irakban született. Az IÁ a gyerekeket ideológiai nevelésben részesíti, és a kisfiúk 9 éves kortól félkatonai kiképzést is kapnak - mondta az AIVD vezetője.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedéssel indult a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×