eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Milliárdosok személyes adatait tették fel a Twitterre

A Kínai Kommunista Párt különböző szintű vezetőinek és az ország világszerte ismert milliárdosai közül többnek is a személyes adatait tette közzé egy ismeretlen a Twitteren. A maga nemében ez volt az egyik legnagyobb online kiszivárogtatás Kínában - jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap pénteken.

A Twitter-fiók tulajdonosa azzal indokolta tettét, hogy így akarta bizonyítani, milyen könnyű hozzáférni egyes emberek kényes, személyes adataihoz a "feketepiacon".

A több tucatnyi érintett között van Jack Ma Jün, a világ legnagyobb online piacterének, az Alibabának az alapító tulajdonosa, Vang Csien-lin, az ország leggazdagabb embere, a Wanda Group elnöke, de a Tencent Holding vezére, a Xiaomi cég társalapítója, valamint egy tartományi kormányzó is szerepelt a listán.

A kormányzati, pénzügyi, információs technológiai és ipari szférában dolgozók közzétett adatai között voltak például személyazonosító okmányaik részletei, lakcímük. Egyes esetekben e személyek gyermekeire vonatkozó információk is nyilvánosságra kerültek.

A "senfencseng" (személyi igazolvány) néven publikáló twitterező fiókját időközben bezárták, a posztokat törölték, de legalább két esetben megerősítették, hogy a közölt adatok pontosak voltak.

"Bárkinek az adataihoz könnyű hozzájutni, függetlenül attól, hogy kormányzati hivatalnok, vagy híres személyiség" - üzente a világnak senfencseng. Hozzátette: "az átlagemberek információit megszerezni pedig olyan, mintha káposztát vennél".

A hongkongi lap által megkeresett érintettek nem reagáltak az újságírók megkeresésére, és a közbiztonsági minisztérium sem kívánta egyelőre kommentálni az ügyet. A lap megjegyzi, hogy az adatok kiszivárogtatása veszélyeztetheti az illetők bankszámláit, személyi biztonságát, lehetővé teheti közösségi média-fiókjuk elérhetőségét. Az eset az adatvédelem országosan tapasztalható krónikus hiányosságaira hívja fel a figyelmet - állapították meg.

Kínában, ahol 700 millió ember használja az internetet, és több mint 600 millióan rendelkeznek okostelefonnal, hivatalosan 2009 óta nem elérhető a Twitter szolgáltatása, de a "nagy kínai tűzfal" megkerülését szolgáló technikai megoldásokkal ugyanúgy használható, mint a szintén blokkolt Facebook.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×