eur:
389.39
usd:
363.8
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem érkeztek menekültek az elmúlt 24 órában a görög partokra

Egyre inkább csökken a Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre érkező migránsok száma, szombat reggel óta pedig egyetlen menekült sem érkezett tengeri úton - közölte vasárnap a görög válságstáb. Ugyanakkor a görög-török szárazföldi határon futó Evrosz folyónál a rendőrség szerint a nap folyamán 57 migránst vettek őrizetbe.

Az elmúlt napokban is alacsony volt az érkezők száma. Az athéni válságstáb szerint a hét eleje és a szombat reggel közötti időszakban mindössze 332 menekültet regisztráltak.

"Egyelőre nincs jele annak, hogy Törökország engedné a menekültáradat növekedését" - mondta a görög parti őrség egyik tisztségviselője. "Ma reggelig (vasárnap) ráadásul egyetlen ember sem kelt át" - tette hozzá.

Februárban naponta átlagosan 2000 migráns érkezett a görög szigetekre, míg márciusban ez a szám naponta 900-ra csökkent.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint áprilisban pedig napi átlagban 122-en érkeztek.

Vasárnap ugyanakkor menekültek egy csoportja szárazföldi úton érkezett. Ők a görög-török határon folyó Evroszon keltek át, majd egy teherautóban próbáltak eljutni Szalonikiből Athénba - közölte a görög rendőrség. A teherautóban, amelyet egy görög vezetett 53 pakisztáni, három indiai és egy afgán utazott. A migránsok fejenként 3000 eurót (945 ezer forintot) fizettek az embercsempészeknek - tették hozzá a hatóságok.

Hetente két-három, migránsokat szállító teherautót is megállítanak - közölte a Real News című görög lap. A migránsok az Evrosz határfolyón átkelve léptek az Európai Unió területére. A lap görög határvédelmi forrásokra hivatkozva úgy tudja: az idén már nagyjából 1000 illegális bevándorlót vettek őrizetbe, míg a tavalyi év azonos időszakában csak 116-ot.

Az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezelése érdekében létrejött egyezmény március 20-ai életbe lépése óta a görög hatóságok menedékkérelem híján bárkit visszatoloncolhatnak Törökországba, és azokat is visszaküldhetik, akik benyújtották ugyan kérelmüket, de nem jogosultak menekültstátusra.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy az Európai Unió felgyorsítja a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról kezdett tárgyalásokat. Utóbbiak sikertelensége esetében fennáll veszélye annak, hogy az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország pedig válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×