eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Hadjáratot hirdetett El Salvador a bűnbandák ellen

16 százalékkal csökkentik a GDP-t és gyakorlatilag "túszként" tartják fogva az országot - így emlegetik a közép-amerikai El Salvador bűnbandáit. Az ország kormánya most háborút hirdetett ellenük.

El Salvador kétes hírnévre tett szert: lakossága arányában itt követik el a világon a legtöbb gyilkosságot. Az emberölések annyira mindennaposak, hogy a hírek a hozzátartozókon kívül keveseket sokkolnak.

A kormány most háborút hirdetett a vérengzéseket elkövető bűnbandák ellen. A kommandósoknak március és április között 42 százalékkal sikerült visszaszorítani a gyilkosságok számát, de még korántsem érték el a céljukat.

Mint a Financial Times megjegyzi, a terrorcsoportnak nevezett két nagy kartellnek, a Barrio 18-nak és a Mara Salvatruchának 60 ezer tagja van. Amikor elfognak, vagy megölnek egy bandatagot, mások lépnek a helyére – mondta az országos rendőrfőkapitány.

Az erőszakos bűnözés elharapózásában fontos szerepet játszott a visszaesett gazdasági növekedés és az eladósodás. A fiatalok előtt két választás áll: bandatagok lesznek, vagy megpróbálnak bejutni az Egyesült Államokba, ahonnan deportálhatják őket. Az 1980-90-es éveben azért ugrott meg az erőszak, mert az amerikaiak többezer olyan – a polgárháború elől elmenekült - salvadori fiatalt küldtek haza, akik Los Angeles-ben bandatagokká váltak.

Az FT azt is hozzáteszi, hogy az elmúlt hónapokban főként azért csökkent a gyilkosságok száma, mert a bandák tűzszünetet kötöttek és nem azért, mert a fegyveres erők eredményesen léptek fel.

Ennek bizonyítéka, hogy a 2012-13-as tűzszünet vége után drámai módon megugrott a gyilkosságok száma.

A 6 milliós országban tavaly csaknem 6700 embert öltek meg.

A gengek közötti erőszak mérséklésében nagy szerepet játszott Raul Mijango volt kongresszusi képviselő, mivel ő vette rá a bandafőnököket a tűzszünetre.

Néhány hete azonban letartóztatták, mert prostituáltakat, ételt és videojátékokat juttatott a bebörtönzött bandavezéreknek, sőt, azt is elintézte, hogy kábeltévét nézhessenek.

Mijango azzal védekezett, hogy csak így tudta a maga oldalára állítani a bandafőnököket.

Egyes helyi médiumok szerint ugyanakkor kormánytagok és ellenzéki politikusok is kapcsolatban álltak a bandákkal a 2014-es választások előtt és felmerült, hogy szavazatokat próbáltak vásárolni.

A gengek elleni háború emellett lehetőséget ad a biztonsági erőknek az önbíráskodásra. Jogvédők szerint a kommandósok tavaly 13 embert – köztük négy tizenévest – végeztek ki. A lakosság nagy része ugyanakkor támogatja a védelmi pénzeket beszedő, agresszív bandák elleni kemény fellépést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×