eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Zuhan Angela Merkel támogatottsága

Németországban az utóbbi hetek merényletei után meredeken csökkent Angela Merkel kancellár és menekültpolitikájának támogatottsága - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Az ARD országos köztelevízió ARD-Deutschlandtrend című felméréssorozatának új eredményei szerint a kancellár munkájával elégedettek aránya 47 százalék, ami 12 százalékpontos csökkenés júliushoz képest, és a februári 46 százalék után a második legkisebb arány a törvényhozási ciklus 2013 őszi kezdete óta.

A kancellárt sokszor élesen bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer népszerűsége viszont meredeken emelkedett, a würzburgi és az ansbachi támadás, illetve a müncheni vérengzés után kemény fellépést és a menedékkérők beáramlásának korlátozását sürgető politikus munkájával elégedettek aránya 12 százalékponttal 44 százalékra emelkedett.

A kancellár menekültpolitikájával elégedettek aránya 34 százalékos, ami 8 százalékpontos csökkenés és a legalacsonyabb szint, amióta tavaly októberben először vizsgálták a kérdést az ARD-Deutschlandtrend kutatásban. Az elégedetlenek aránya 65 százalék, minden eddiginél nagyobb.

A német lakosság elégedetlen a kormány Törökországgal kapcsolatban folytatott politikájával is; az ARD csütörtök este közzétette adatai szerint 88 százalék úgy véli, hogy a berlini vezetésnek határozottabban kellene fellépnie a török kormánnyal szemben, és 69 százalék szerint le kell állítani az uniós vízummentességről Ankarával folytatott tárgyalásokat, akkor is, ha ez veszélyeztetheti a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodást.

A németek 80 százaléka szerint Törökországot nem szabad felvenni az EU-ba, ez 12 százalékpontos emelkedés áprilishoz képest, amikor legutóbb kutatták a kérdést.

A pártok támogatottsága nemigen változott július elejéhez viszonyítva. Az Angela Merkel vezette CDU és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége a szavazatok 34 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért szinttel. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) támogatottsága is stagnál, 22 százalékon áll.

A Bundestag ellenzéki oldalán sincs változás, a Zöldek 13 százalékon, a Baloldal 9 százalékon áll. A legnagyobb parlamenten kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 12 százalékos maradt, a liberális FDP 1 százalékpontot veszítve 5 százalékon áll.

Az ARD felmérését az infratest dimap kutatóintézet végezte. A politikusok támogatottságát, illetve a menekültpolitikáról és a Törökországgal kapcsolatban folytatott kormányzati politikáról alkotott lakossági vélemények alakulását 1003 ember telefonos megkérdezésével mérték, az adatokat augusztus 1-jén és 2-án vették fel. A pártok támogatottságát 1503 ember megkérdezésével vizsgálták, augusztus 1-jétől 3-áig. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

Július 18-án Würzburgnál egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő késsel és baltával megsebesített öt embert. Rárontott a rendőrökre is, ezért lelőtték. Július 22-én egy iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy elutasított szíriai menedékkérő felrobbantotta magát Ansbachban; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek.

A hatóságok szerint a würzburgi és az ansbachi eset iszlamista terrortámadás lehetett, a müncheni vérengzés pedig valószínűleg az elkövető szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×