eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ledöbbentek a magyarok a világ legmélyebb barlangjában

Magyar barlangászok meghódították a világ legmélyebb barlangját, a Krubera-Voronya-barlangot. Az InfoRádiónak beszámoltak az expedíció eredményeiről és a legveszélyesebb helyzetekről is.

Négy magyar barlangász, Ambrus Gergely, Ifj. Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila meghódította a világ legmélyebb barlangját, a 2197 méter mély Krubera-Voronya-barlangot. Az Inverse Everest nevű expedíció elsődleges küldetése a barlang lefilmezése, lefotózása volt, és ez sikerült is, több száz fotót és több órányi videót készítettek kilenc nap alatt. A felvételek feldolgozása még nem kezdődött el. Az expedícióról előadások is tartanak, és könyv is készül.

Ifj. Adamkó Péter az InfoRádiónak arról számolt be, hogy nem volt könnyű dolguk, egy fénykép elkészítése az előkészítő munkával, a világítás beállításával egy órát vett igénybe. Ambrus Gergely a sziklafalon kibiztosítva fotózott, a többiek pedig egy kötélen lógva, egymástól 10 méteres távolságban tartották a vakukat.

„Nem tudtuk, hogy ennyire szép ez a barlang. Egy képződmény nélküli barlangra gondoltunk, de 1000 méteres mélység alatt elkezdődik egy szép cseppköves járatrendszer, és majdnem 2000 méterig tart. Zegzugos, vízeséses a barlang, sokszor neandereken kell ereszkedni” – fejtette ki a barlangász.

Az expedíció vezetője, Ambrus Gergely elmondta, hogy a kilenc nap alatt több gonddal is meg kellett küzdeniük, akadtak logisztikai nehézségek, vagy éppen a technikai felszerelés nem működött megfelelően, de a váratlan helyzeteken túl tudtak lépni.

„A barlang egyik kritikus fordulópontja az 1440 méteren elhelyezkedő szifon, amelynek a járata lebukik a víz alá, így a 2 Celsius-fokos vízben kell 4-5 métert megtenni. Ha ennek a túloldalán történik baleset, akkor a víz alatt nehéz a mentés” - mondta Ambrus Gergely.

Ledöbbentek a magyarok a világ legmélyebb barlangjában

A felszereléseket egy kötél segítségével húzták át a szűk járaton, de azok rendre megakadtak, így az egyik oldalról rugdosni, a másikról húzni kellett. „Az embernek lefagy mindene ebben a vízben 10-15 perc várakozás után. A szifonra nem lehet felkészülni. Lehet merüléseket gyakorolni uszodai körülmények között, de ez különbözik attól, amikor egy szűk helyen, hideg vízben van az ember” - fejtette ki.

A barlangászok 1800 méter mélyen ugróvillásokat találtak, és néhányat közülük Magyarországra szállítottak vizsgálat céljából.

Az expedíció képeit ide kattintva nézhetik meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×